Dačicko začíná kvůli suchu připomínat jižní Moravu

18. listopad 2017

Na Dačicku se mění klima. Kvůli suchu začíná připomínat jižní Moravu. Za poslední čtyři roky chybí v regionu roční úhrn srážek. Boj se suchem je celorepublikový problém, přesto se Dačice rozhodly začít dělat první kroky, aby vysychání zastavily.

„Já mám na dvoře pět a půl metru hlubokou studnu, která je suchá, je tam sloupec vody asi metr. Přitom říkali, že za války to byla jedna z mála, kde bylo vždycky vody dost,“ stěžuje si na nedostatek vody Jaromír Beneš z místní části Dačic Lipolce.

Sucho, které v posledních letech panuje, se projevuje i na východ od Dačic. Sem se podle vedoucího odboru životního prostředí Jiřího Müllera přesouvá klima jižní Moravy. „Ty srážky jdou spíš na severu a tady se nám úplně vyhýbají. Je to tedy nový jev a pozorují ho i zemědělci,“ říká.

Voda chybí nejen v kopaných studnách, její nedostatek se projevuje i oslabováním smrkových lesů. Stromy potom nedokáží čelit kůrovci. Na Dačicku už je napadených 90 procent smrků a hrozí jejich úplný zánik v regionu.

„Když svítí slunce při jasné obloze, tak jde tisíc wattů na metr čtvereční. A jestliže to pole je suché, tak se rozpálí na padesát stupňů, od něj se ohřívá vzduch, stoupá vzhůru, odnáší zbytky vláhy a nám potom chybí ranní mlha, ranní rosa i odpolední deštíky,“ vysvětluje příčiny sucha Jan Pokorný z organizace ENKI, která se zabývá aplikovaným výzkumem v oblasti solární a krajinné energetiky.

Problém způsobují i plodiny, které zemědělci pěstují. „Řepka jako taková by normálně měla mít osevní postup pět let. My ji dneska opakujeme po dvou třech letech, tím pádem se musí výrazně zasáhnout chemií, a to má negativní vliv na půdu samotnou,“ připomíná Jiří Müller.

Velké lány se rozpálí podobně jako asfaltová plocha

Další problém způsobují velké lány polí, které se v létě dokáží rozpálit podobně jako asfaltové plochy a voda se z nich odpařuje. „Na stohektarovém lánu je třeba udělat dva nebo tři zásakové pásy, které zadrží srážku. Potom by to mělo jít do nějakého údolního rybníčka nebo údolní nivy, aby ta voda tady zůstala,“ dodává Jan Pokorný.

Změnu podle něj může nastartovat jedině stát nebo Evropská unie, a to novými dotacemi, které podpoří odpovědné hospodaření.

Bojovat se suchem se rozhodlo i město Dačice. Samo postaví nové rybníky, které by měly zadržovat dešťovou vodu. Na svých pozemcích chce budovat i mokřady a tůně a při rekonstrukci parkovišť staví vsakovací travnaté pásy, aby voda neodtékala jenom kanalizací.

Město společně s organizací ENKI a Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity připravuje také projekt, který má problematiku sucha přiblížit dětem na školách.

autor: hoch
Spustit audio