Další kácení v Tyršových sadech? Cedule varují před nebezpečnými stromy

31. květen 2016

Jen na vlastní nebezpečí - na takovou ceduli teď narazíte v pardubických Tyršových sadech. Výstražná páska obepíná hned tři stromy v parku. Lípu na dětském hřišti, smuteční vrbu na hlavní promenádě a další lípu u zámeckého rondelu totiž napadla dřevokazná houba. Správa parku se proto obává, aby se větve stromů nezřítily na chodce.

Stromy v parku vypadají na první pohled zdravě. Odborníci ale zjistili, že dřeviny poškozuje plíseň a dřevokazné houby, a doporučili je pokácet. Proti tomu se ale postavili aktivisté.

Stromy může zachránit ohrožený brouk

Během úředního řízení se zjistilo, že v dutinách stromů žije ohrožený druh brouka – páchník hnědý, navíc ochránci poukázali i na možný výskyt netopýra. Tím se jejich šance na záchranu stromu zvýšily.

„Právě díky páchníkovi tady ty stromy ještě jsou, jinak by už dávno ležely na zemi. My tedy navrhujeme, aby došlo k ořezu nebezpečných větví a strom zůstal na svém místě. Je to nádherná dominanta parku a byla by ohromná škoda o ni přijít,“ říká Jan Linhart ze Sdružení Chráníme stromy.

Čtěte také

Magistrát rozhodnutí o kácení nejprve potvrdil, aktivisté se ale odvolali a o tom, jestli se tak skutečně stane, rozhodne krajský úřad. Ten má na rozhodnutí 90 dnů, pásky kolem stromů budou proto varovat návštěvníky parku možná celé prázdniny. „Žádné jiné řešení v tuto chvíli nevidím. Víme, že je to pro návštěvníky parku nepříjemné, ale my jsme ti, kdo zodpovídají za jejich bezpečnost,“ vysvětluje starosta 1. městského obvodu Jaroslav Menšík z hnutí ANO.

V parku uschlo dalších deset stromů

Nově otevřený park má i další poškozené dřeviny. Asi deset vzrostlých stromů totiž úplně uschlo. „Je to pro nás tragédie, netušíme, jak se to mohlo stát, možná jejich kořeny poškodila revitalizace parku, možná se změnila i hladina spodní vody, důvod, proč jsou suché, zjistíme už jen těžko,“ dodává Jan Linhart ze Sdružení Chráníme stromy.

Vstup na vlastní nebezpečí platí i v části dětského hřiště

Bezpečnost těchto stromů prověří správce parku, ten nakonec rozhodne, jestli půjdou k zemi. Starosta Jaroslav Menšík by je ponechal i v tomto stavu: „Ty stromy bychom upravili tak, aby byly bezpečné, zůstala by z nich jen jakási torza, která by byla součástí naučné stezky ekologických aktivit.“

Neběhejte po trávníku! Poklusávat můžete

Návštěvníky můžou v létě překvapit i místy suché trávníky. Podle Menšíka za to může chybějící substrát. „V průběhu stavby se totiž investor dohodl s dodavatelem, že se tento substrát vypustí, aby se ušetřily dva miliony korun.“ Trávníky jsou teď nekvalitní, přesto ale nikdo nebude bránit tomu, aby si na nich návštěvníci udělali piknik.

Čtěte také

Pohybovat se na nich musí podle vyhlášky, upozorňuje Jan Linhart ze Sdružení Chráníme stromy: „Pokud si dobře pamatuju, tak na trávníku se podle této vyhlášky nesmí běhat, o tom, že by si tam děti mohly kopat s míčem, ani nemluvím.“

Na to starosta Jaroslav Menšík z Hnutí ANO reaguje tak, že vyhláška v současné době prochází úpravou a bude nastavena daleko volněji. „Chceme pouze zakázat kouření v prostoru kolem dětského hřiště, neměl by se v parku ve větším množství konzumovat alkohol, co se týče trávníků, tak ty jsou pobytové, takže něco určitě vydrží, nicméně bych na nich doporučil pouze poklusávat,“ usmívá se starosta.

Provozní řád Tyršových sadů je dlouhý
autor: KUB
Spustit audio