Další milion na opravu zámku ve Stvolínkách na Českolipsku, rozhodl kraj

Na další finanční podporu na opravu zámku se mohou těšit Stvolínky na Českolipsku. Kraj jim dá milion korun. To je asi třetina z plánovaných letošních výdajů na nutné rekonstrukce.

Podle starostky Stvolínek Pavlíny Ištokové zvolené za sdružení Pohoda pro Stvolínky je nutné aktuálně opravit střechu, právě tam zmíněný milion půjde. Náklady jen na obnovu krytiny se podle ní pohybují okolo deseti milionů korun. „Rádi bychom, pokud to finanční situace umožní, v dalších letech pokračovali tak, abychom mohli podpořit opravu takovým způsobem, že to tam bude vidět,“ říká krajská radní Květa Vinklátová (SLK).

Raně barokní stavba sloužila jako letní rezidence litoměřických biskupů. Zámek dlouho patřil církvi, ta o něj přišla po druhé světové válce. To je doba, kdy začal postupně chátrat. Svoje písemnosti tam skladoval taky okresní archiv a muzeum. Po roce 1990 se budova vyprázdnila a začalo vyjasňování vlastnických vztahů. Poté, co připadl obci, začaly opravy.

Liberecký kraj už loni Stvolínkám přispěl z dotačního programu 300.000 korun. Peníze získává obec mimo to i z programů Ministerstva kultury, půl milionu dá letos ze svého rozpočtu. Celkem by bylo potřeba dát na opravu ale mnohem víc, až stovky milionů.

Na zámek je možné zajít na kulturní události, třeba koncerty. Ty se konají příležitostně. Výjimečně se mohou návštěvníci podívat dovnitř i v rámci komentovaných prohlídek. To bylo naposledy letos 6. května.

autor: jch
Spustit audio