Další mládě orlosupa opouští ostravskou zoo. Nový domov najde na Korsice

1. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Ostravská zoo dnes posílá další mládě orlosupa bradatého do světa. Na doporučení koordinátora Evropského záchovného programu zamíří mladá samička na Korsiku, kde ji ochránci vypustí do volné přírody.

Expertní skupina spustila na Korsice kvůli klesající populaci orlosupů speciální program, který má tento stav zvrátit. Vypuštění ostravské samičky se uskuteční v sobotu a v hnízdišti ji doplní ještě další mládě ze španělské chovné stanice.

„Během posledních deseti let populace orlosupů bradatých na Korsice rapidně poklesla z původních deseti párů na současných pět. Počet vylétnutých mláďat je také velice nízký, pouze šest od roku 2007 z celkového počtu 37 snůšek. Tato situace je způsobena nízkou genetickou variabilitou a inbreedingem, mortalitou a nedostatkem potravních zdrojů,“ popisuje situaci zooložka Adéla Obračajová.

Ostravské mládě se vylíhlo zkušenějšímu páru orlosupů bradatých 1. března. Jeho odchov začal poněkud komplikovaně, ale nakonec vše dobře dopadlo a rodičovský pár své mládě úspěšně odchoval.

Tento úspěšný projekt naplňuje jeden z hlavních cílů moderních zoologických zahrad, tj. přispět k zachování biologické rozmanitosti, a zároveň představuje konkrétní nápravu škod způsobených přírodě lidskou činností.

„Záchranu orlosupů podporují od roku i 2016 všichni návštěvníci ostravské zoo v rámci projektu Koruna ze vstupu. Zájemci mohou chov orlosupů v naší zoo podpořit i koupí plyšového orlosupa,“ dodává mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Čtěte také

Orlosup bradatý (Gypaetus barbatus) obývá ostrůvkovitě horské a vysokohorské oblasti Afriky, střední Asie, jižní Evropy a znovu také Alpy. V minulosti byl tento impozantní dravec právě zde člověkem vyhuben. Poslední zástřel je datován z roku 1913. Od 80. let minulého století probíhá mezinárodní projekt návratu orlosupů bradatých do Evropy, do kterého je zapojeno přes 35 evropských zoologických zahrad, včetně ostravské, dále správy národních parků, Světový fond na ochranu přírody (WWF) a také speciálně pro orlosupy zřízené chovné stanice. Díky mimořádnému úsilí všech zúčastněných se orlosup bradatý na mnoha místech Evropy opět zabydlel a pravidelně se rozmnožuje.

Mladý orlosup bradatý
autoři: tif , stj
Spustit audio