Další obce hrozí státu žalobou kvůli úložišti jaderného odpadu. Setkají se s ministrem

Starostové z lokalit pro jaderné úložiště míří do Prahy. Budou apelovat na ministra průmyslu, aby geologické průzkumy nechal na všech sedmi původně vytipovaných místech. Zhruba před dvěma týdny ministerstvo oznámilo, že chce zúžit výběr pouze na dvě lokality. Podle ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiřího Slováka ale průzkum bude pokračovat na všech místech, až potom se vybere to nejlepší pro uskladnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Zdroj: Reuters

Do štol půl kilometru pod zemí chce správa úložišť od roku 2065 ukládat vyhořelé jaderné palivo. Otázkou teď zůstává, kde tyto štoly vzniknou. Vhodnost mají posoudit geologické průzkumy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starostové z Třebíčska a Žďárska požadují po ministrovi průmyslu, aby vrátil geologické průzkumy k jadernému úložišti do všech vytipovaných lokalit

„Já to nekomentuju, já jsem dělal 12 let na uranu, tak vím, co to je. Já do sebe už tu dávku dostal,“ odevzdaně mávl rukou Bohouš Večeřa, který si vykračoval po návsi v Rudíkově na Třebíčsku.

Původně existovalo v České republice sedm možných lokalit, teď ministerstvo průmyslu vybralo dvě stěžejní. Buď sever Třebíčska, nebo okolí Kraví hory na Žďársku.

„V těchto pěti lokalitách, kde podali žalobu na stát nebo se připojili k žalobě, nebudeme usilovat o prodloužení platnosti průzkumných území,“ konstatuje ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Právě toto vyjádření ale starosty zdvihlo ze židle, a to doslova. Ve čtvrtek jedou do Prahy, aby si to s ministrem vyříkali osobně.

„Pokud se to začne vybírat podle toho, jak kde kdo řve, a ne podle toho, kde je to nejvhodnější a nejbezpečnější, tak začnu řvát taky,“ zlobí se nezávislý starosta Bukova nedaleko Kraví hory na Žďársku, která se stala jednou ze dvou finálních lokalit.

Zvažované lokality pro výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu | Foto: Český rozhlas

„Pro nás v lokalitě Horka je nepřijatelné, aby se výběr tímto způsobem zúžil na dvě lokality ze sedmi a hlavní argument byl, jestli je nebo není podaná žaloba, to je pro nás nepřijatelný způsob," přidává se Zdeněk Souček, nezávislý starosta Rudíkova ze druhé finální lokality, a dodává:

„Pokud z toho ministr neustoupí a půjde s tímhle návrhem na vládu, tak bychom určitě žalobu podali, minimálně na netransparentní postup při výběru lokality."

Ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák ale se zúžením lokalit nepočítá. Podle něj bude průzkum pokračovat na všech sedmi místech, až potom se vybere to nejlepší pro uskladnění.

„Správa úložišť počítá se sedmi lokalitami, na kterých stále probíhá geologický průzkum a budou vyhodnoceny na základě kritérií, které byly připraveny ze strany správy úložišť a budou doplněny o socioekonomické aspekty,“ řekl Slovák.

Scénář, kdy by stát vybíral nakonec jen mezi dvěma místy, se nelíbí ani obyčejným lidem. Třeba prodavačce z obchodu potravin Daně Mikysková. „Já s tím nesouhlasím, geologické průzkumy by měly být udělané všude, jak slíbili. Tak by to mělo být a potom se má rozhodovat, jak by to šlo.“

Jednání s ministrem začne v Praze v 15 hodin odpoledne. Starostové budou požadovat, aby stát pokračoval podle původního plánu a udělal geologické průzkumy na všech sedmi vytipovaných územích.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme