Další předražená stavba? Technický park v Buštěhradu prošetřují policisté

28. říjen 2016

Financování vědeckotechnického parku v Buštěhradu na Kladensku prověřují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Mají podezření, že zde docházelo k úmyslnému předražování nákladů na stavbu i vybavení parku. Policie škodu spočítala na 215 milionů korun.

Detektivové už obvinili dva muže. Podle serveru IHNED.cz, který informaci přinesl, jsou jimi jednatel společnosti Strojírenský a vědeckotechnický park Jiří Mráček a právník Vladimír Ludvík.

Mráčkově společnosti byla v roce 2012 přislíbena dotace 230 milionů korun z evropských fondů na stavbu vědeckotechnického centra. Právník Ludvík podle policie jako zástupce dodavatelské firmy pomáhal se zakrýváním skutečných nákladů na vybudování centra.

Policisté škodu spočítali na 215 milionů korun, podezřelé stíhají pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Hrozí jim trest odnětí svobody až na deset let.

Obviněný Ludvík se odmítl IHNED.cz ke kauze vyjádřit, jednatel parku Mráček přislíbil informace příští týden.

Buštěhradský vědeckotechnický park byl otevřen loni. Firmám nabízí zázemí v oblastech strojírenství, zpracování odpadů a energetiky.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio