Daniel Špinar o personálních změnách v Národním divadle: Nechápu, proč nechce odejít ten, kdo není vítán

Emocionální dopisy a skandální titulky v novinách i na internetu provázely výběrové řízení na uměleckého ředitele Činohry Národního divadla, ve kterém nakonec zvítězil Daniel Špinar se svou koncepcí nazvanou Nová krev.

„Čas od času je třeba přísun nové krve,“ uznává v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou s tím, že název zamýšlel také jako metaforu pro prokrvení organismu, tedy Národního divadla.

Zatím je na samém začátku, ale podle jeho vize by Národní divadlo mělo profilovat své domy. Dnes totiž uvádí činohru hned ve třech budovách. Druhým bodem jeho vize je omezení počtu režisérů a pestrobarevnosti, jak sám tvrdí. „Představuji si spíš uzavřenější tým, který bude pracovat intenzivněji,“ přibližuje Daniel Špinar.

Nová krev s sebou přináší také obměnu souboru. Sám Daniel Špinar v minulosti prohlásil, že Národní divadlo není zaopatřovací ústav. Odmítá tedy občas zmiňovanou nadsázku, podle které se z Národního divadla chodí nohama napřed. „Dnes už žijeme v jiné době,“ říká k tomu Daniel Špinar, podle něhož dlouhodobá jistota zaměstnání na celý život umrtvuje kreativitu. Současně dodává: „Zdálo se mi, že v divadle bylo určité procento herců, kteří nebyli využíváni z různých důvodů – ať už lidských nebo hereckých. Drželi jen místo jiným.“

Podle něj by měl být soubor Činohry Národního divadla pestřejší. „Řekl jsem dopředu, s kým počítám a s kým ne. Mám čisté svědomí,“ tvrdí o personálních obměnách. „Nechápu, proč nechce odejít ten, kdo není vítán,“ říká. Konkrétní jména však uvést odmítá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.