Daniela Drtinová: Chci si zachovat nezávislost a objektivitu

2. září 2014

Přesunou se televizní formáty do webového prostředí, nebo se jen televize částečně rozlije internetem, ale bude dál fungovat i ve stávající podobě? V rozhovoru s Danielou Drtinovou ze zpravodajsko-publicistického videokanálu DVTV a s mediálním odborníkem Tomášem Trampotou z FSV UK jsme se ptali i na tyto otázky.

Srovnávat internet a televizní vysílání je těžké, protože internet je první komunikační platformou, která je schopná pohltit úplně vše. Je to prostředí, které umí pojmout všechny předchozí typy médií. Prostřednictvím internetu si můžeme číst tisk, můžeme poslouchat rádio, můžeme sledovat video, fungují tam sociální sítě a komunikační platformy. Internet tak vlastně všechna předchozí média míchá dohromady. I proto je podle mediálního odborníka Tomáše Trampoty srovnání televizního vysílání a internetu nelogické.

V poslední době je ale patrné, že internet v některých případech a pro určité věkové skupiny může klasické televizní vysílání suplovat nebo alespoň doplňovat. Jedním z příkladů, kdy se formát vyhrazený dřív pro televizní obrazovky přelil na internet, je zpravodajsko-publicistický videokanál DVTV. Inspirací pro toto internetové vysílání byl mimo jiné videokanál on-line deníku The New York Times.

„Podobné projekty už delší dobu fungují také ve Finsku nebo ve Švédsku. Česká DVTV je koncipována jako ziskový projekt, který je v současné době financován z reklamy,“ říká Drtinová. Nicméně jako novinářka si chce stejně jako v době, kdy působila v médiích veřejné služby, udržet úplnou nezávislost a novinářskou objektivitu.

Tomáš Trampota upozornil nejen na vzrůstající počet videí a videoplatforem na internetu, ale i na to, že se v posledních letech i díky novým médiím částečně smazávají rozdíly mezi tradičními a silnými mediálními organizacemi a mezi jednotlivci-amatéry, kteří si na svých blozích nebo videokanálech budují velkou komunitu sledujících, aniž by měli za zády silnou mediální instituci.

00737289.jpeg

Jak Tomáš Trampota, tak Daniela Drtinová v rozhovoru potvrdili, že tento trend nijak nepopírá přínos veřejnoprávních médií, o kterém se někdy v této souvislosti diskutuje. Trampota míní, že veřejnoprávní média mají smysl hlavně v době různých sociálních otřesů, protože jsou v nich nastaveny striktní editační principy. Drtinová ho v rozhovoru doplnila tvrzením, že pokud jako zástupce veřejnoprávního média máte v první řadě na mysli plátce koncesionářských poplatků, které vnímáte jako své klienty, pak se stále v případě médií veřejné služby jedná o nejlepší možný model fungování.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.