Darováním můžeme vyřešit majetkové poměry v rodině

1. prosinec 2017
Právní poradna

Jestliže se rozhodneme darovat, musíme si v první řadě uvědomit, že se vzdáváme svého majetku a nemáme nadále možnost s ním disponovat. „Pokud náhodou dojde ke změně vztahů v rodině, může se stát, že svého jednání bude dárce litovat,“ upozorňuje JUDr. Lenka Příkazská. Oproti tomu závěť je kdykoliv změnitelná.

Nový občanský zákoník poskytuje řadu možností. Můžeme si libovolně zvolit osobu, které chceme odkázat svůj majetek. „V tom nás nikdo nemůže omezovat,“ zdůrazňuje přerovská právnička.

Pokud je darovací smlouva uzavřená, nejde ji jednoduše vzít zpátky. „Zákon pamatuje na možnost vrácení daru, ale za přísně stanovených podmínek, které jsou hodně striktní a jsou vykládány více k tíži dárce. Proto si musí každý dárce pečlivě zvážit, jestli darovat opravdu chce,“ říká JUDr. Příkazská.

Darovací smlouva je dvoustranné právní jednání, je to smlouva. Na rozdíl od závěti, která je jednostranná. „Zkrátka člověk navrhne, jakým způsobem má být naloženo s jeho majetkem, podepíše se a je hotovo,“ dodává právnička.

Věděli jste, že závěť můžeme sepsat vlastní rukou? „Musí ale být rukou napsaná celá, měla by být datována a musí být podepsaná. A taky z ní musí být jasné, že se jedná o pořízení pro případ smrti.“ Nezapomeňte, že ji musejí pozůstalí najít. Dobré je proto řešit závěti prostřednictvím notářů, kteří je mají v úschově.

autor: voj
Spustit audio