David Storch: Přírodě pomůže, když budou lidé chodit ven

4. prosinec 2014

Lepší je být venku v přírodě, než být zalezlý doma. Alespoň to tvrdí biolog a profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze David Storch. Chráníme a pomáháme dostatečně naší přírodě?

Na světě ovšem je pár obecných rad. „Je dobré nekupovat potraviny s palmovým olejem. Plantáže olejové palmy jsou největší hrozbou diverzity na zemi,“ myslí si ekolog.

Každému kdo by chtěl přírodě pomoci, dává Storch především jednu radu. „Je dobré do přírody chodit, aby netrpěla nezájmem veřejnosti,“ dodává.

Nejhorší je nezájem

Dnešní mladá generace například ví o světě kolem sebe mnohem méně než jejich starší vrstevníci. To prý svědčí o tom, že hrají hlavně počítačové hry a nechodí ven.

Čtěte také

Jeho tvrzení je ale v kontrastu s tím, že například některá přírodní chráněná území lidem vstup zakazují. „To je podle mě špatně. Ochrana by se měla prosazovat tak, aby lidé viděli co nejvíc nejlépe na vlastní oči,“ stojí si za svým Storch.

Ekolog se ale přiznal, že v poslední době už ani on nemá tolik času na procházky přírodou. Věnuje se vědě o ekologii a od přírody je tak prý trochu vzdálen. „Snažím se ale co nejvíce cestovat a aspoň pozorovat.“

David Storch

Výuka zaostává

Existuje něco jako ekologická gramotnost člověka? Podle Storcha bude asi malá. Je to prý dáno už výukou ve školách. Středoškolské učebnice jsou zkrátka špatné. „V poslední době si nejvíce rozumím s lidmi mimo vědu, ale kteří jsou ve spojení s přírodou. Například s myslivci,“ dodává.

„Oni přírodě rozumí po svém, ale mají velké porozumění. Často větší, než lidé, kteří tvrdí, že je zajímá ekologie,“ tvrdí David Storch.

Jak se vyučuje ekologie? Jak se proměňovaly názory na to, co to jsou ekosystémy? Začalo už nové geologické období? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , jra
Spustit audio