David Vávra provede posluchače po sídlech Českého rozhlasu

27. duben 2018

Herec a architekt David Vávra představí v novém rozhlasovém seriálu Tady bydlí rozhlas jedinečnou kolekci architektury budov Českého rozhlasu. Premiérový díl odvysílá Český rozhlas Dvojka v pondělí 30. dubna po 18:00 hodině.

Nový patnáctidílný rozhlasový seriál představí kolekci architektury, kterou prezentují budovy Českého rozhlasu v Praze a ostatních krajských městech. Středověké měšťanské domy, secesní vily, neorenesanční paláce, funkcionalistické skvosty, domy ušité rozhlasu na míru nebo moderní stavby přelomu tisíciletí. Posluchači se mohou na nové díly těšit každý všední den krátce po 18. hodině v rámci pořadu Kolotoč.

„Zachytit rozhlasovým mikrofonem architekturu byla pro mě velká výzva. Při natáčení jsme se soustředili na specifickou akustiku jednotlivých domů a míst, a díky precizní práci mistra zvuku Martina Duška posluchači skutečně uslyší, jak zní lidský hlas pod renesanční klenbou, na rozlehlém schodišti, na střeše nebo v měkce polstrovaném nahrávacím studiu. David Vávra navíc scénáře doplnil svými básněmi, ve kterých originálními metaforami zachytil nejen pestrost architektury, ale i poslání rozhlasového vysílání, říká autor námětu a scénáře Jan Herget.

David Vávra pozve posluchače do jednotlivých budov, představí jejich architektonické zajímavosti, okolnosti vzniku i osobnosti architektů a odpoví na celou řadu otázek, které se přímo nabízejí: jaké pozůstatky se dochovaly do dnešních dnů, jak rozhlas domy upravil pro své potřeby, jaká je budoucnost jednotlivých rozhlasových sídel nebo jaké jedinečné příběhy skrývají.Většina budov totiž měla původně zcela jiný účel. Stanice Regina DAB Praha a Region Střední Čechy sídlí v bývalém Národním domě v Karlíně, Český rozhlas Sever se hlásí z honosné Wolfrumovy vily, Ostrava z neoklasicistního paláce postaveného pro Komanditní společnost Julia Rüdgerse,Zlín z rodinné vily Jana Antonína Bati a logo Českého rozhlasu najdeme i na domech, kterými procházely dějiny této země. Například v Olomouci nocoval v dnešním sídle rozhlasu král Vladislav Jagellonský.

„Při natáčení jsem měl podobný pocit jako v televizních Šumných městech, neboťnení důležité až tak historicky ověřená architektonická kvalita, ale především lidé, kteří daným domům vdechují život. Tedy i v běžném řadovém domě může vzniknout skvělá rodinná atmosféra,“ prozradil David Vávra a Kateřina Dvořáková, pověřená vedením stanice, doplňuje: „Seriál začíná ve stanu ve Kbelích a dál putuje po všech dnešních studiích, včetně regionálních. Mapujeme místa nejenom zvukově, ale i obrazově, abychom naše posluchače dostali i vizuálně do prostředí, o kterém se mluví. Domníváme se, že o rozhlasu vzniká další unikátní série příběhů, ve kterých si připomeneme slavné momenty, ale také třeba architektonické perly rozhlasových budov.“

Každý díl doplní na webu Českého rozhlasu Dvojka a Facebooku podrobný článek s historickými a současnými fotografiemi, videa a u vybraných budov i speciální videa z 360° kamery.

Seriál vznikl k 95. výročí rozhlasového vysílání na našem území a souběžně s ním vychází i reprezentativní publikace Budovy, které mluví. Texty Jana Hergeta, představující historii a zajímavosti jednotlivých budov, doprovázejí nově pořízené umělecké fotografie, jejichž autorem je Martin Suchánek. Knihu vydává vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis.

autor: Jakub Hritz
Spustit audio