Davidové se premiéra nepovedla, biatlonová štafeta skončila šestá

Tři Češky zvládly štafetu skvěle, té čtvrté se úsek nepovedl. Pomalu tradiční scénář ženské biatlonové štafety se opakoval i v německém Ruhpoldingu. Debutantka Markéta Davidová musela po střelbě vstoje na trestné kolo a propadla se. Veronika Vítková s Gabrielou Koukalovou pak vytáhly český tým na šesté místo. Vyhrály Němky před Francouzkami a Norkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osudová stojka. Markéta Davidová musela na trestné kolo

Osudová stojka. Markéta Davidová musela na trestné kolo | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Eva Puskarčíková rozjezd štafety zvládla. I přes jedno dobíjení při střelbě vstoje dojela v kontaktu s favoritkami. První úsek vyhrála Kaisa Mäkäräinenová, další Finky se ale v dalších úsecích propadly.

Ve druhém úseku ale přišel kritický moment pro českou štafetu. 20letá Markéta Davidová zvládla první střelbu pomaleji, ale obstojně s jedním dobíjením, jenže při druhé selhala. Na pět terčů jí nestačilo ani 8 nábojů a štafeta musela znovu na trestný okruh.

„Nemyslím si, že to bylo tlakem, protože žádný nebyl. Prostě to byly moje chyby, moje blbost. Zkazila jsem to celé štafetě, proto jsem si to neužila," řekla v cíli.

Veronice Vítkové předávala Markéta Davidová na patnáctém místě se ztrátou minuty a padesáti vteřin.

Uzdravená Vítková měla po svém úseku stejný odstup na čelo, ale štafetu posunula na osmé místo. A pak se na trať vydala Gabriela Koukalová, která během svých šesti kilometrů dosáhla maxima možného.

Přehnala se přes Švédsko i Bělorusko a v posledním okruhu se pokusila o nemožné – naháněla Italku Gontierovou, na kterou ztrácela 43 vteřin. Itálie nakonec udržela páté místo o pouhé dvě desetiny.

Domácí publikum v Ruhpoldingu nadchly Vanessa Hinzová, Maren Hammerschmidtová, Franziska Preussová, Laura Dahlmeierová. Dahlmeierová v posledním kole rychle stáhla 10sekundovou ztrátu na Norku Olsbuovou a v cílové rovince slavila vítězství.

Norku ještě v cílové rovince předstihla Francouzka Amonierová.

Závod SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):
Ženy - štafeta (4x6 km):
1. Německo (Hinzová, Hammerschmidtová, Preussová, Dahlmeierová) 1:09:53,0 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Francie (Chevalierová, Braisazová, Bescondová, Aymonierová) -3,5 (0+7), 3. Norsko (Nicolaisenová, Fenneová, Eckhoffová, Olsbuová) -4,5 (0+1), 4. Ukrajina -8,8 (0+3), 5. Itálie -1:51,5 (0+6), 6. ČR (Puskarčíková, Davidová, Vítková, Koukalová) -1:51,7 (1+10).

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme