Davy turistů, mířících za ledopády v Českém Švýcarsku, parkují kde se dá a blokují silnice

21. únor 2017

Letošní zima přilákala do národního parku České Švýcarsko tisíce turistů. Mezi nejvyhledávanější patří hlavně Kyjovské údolí a jeho ledopády. Lidem v obcích na Krásnolipsku ale vadí stovky aut, která stojí, kde se dá. Jejich řidičům hrozí za špatné parkování pokuty.

Stovky neorganizovaně parkujících aut podél silnic i na soukromých pozemcích v obcích kolem Kyjovského údolí. Taková je situace letošní zimní sezonu na Krásnolipsku. Lidé se chtějí podívat na ledopády, kterým letošní zima velice svědčí.

„Máme nedostatek parkovacích míst v blízkosti v zimě nejatraktivnějších míst národního parku České Švýcarsko a nejsme schopni s tím něco udělat,“ říká nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář a pokračuje: „Máme územní plán, který je starý dva roky. Ten nám bohužel neumožňuje po obvodu parku vybudovat nějaké zásadnější parkovací plochy.“

V obcích musí kvůli lidem, kteří parkují na každém volném místě, zasahovat policie. „Je to samozřejmě Kyjov, kde ta vzdálenost je delší ale jde se kolem Jeskyně víl, dalším nástupním místem jsou Brtníky a třetím nástupním místem je Vlčí hora,“ vyjmenovává Kolář.

To potvrzuje i vedoucí obvodního oddělení Policie České republiky v Krásné Lípě František Šteinbach: „Na komunikaci, která vede z Kyjova směrem do Doubice, tam je největší nápor. Problém je v tom, že lidi parkují na místech, kde zákon takové parkování neumožňuje. V jednu chvíli jsme tam měli až 47 vozidel, nic takového za svou praxi nepamatuji.“

Velký sloup

Kromě zážitku si mnohdy řidiči z Kyjovského údolí odvážejí i pokuty za špatné parkování. Podle Jana Koláře by bylo ideální, kdyby mohli turisté přijet do regionu veřejnou dopravou.

„Řešení se v tuhle chvíli nabízí: mohla by se upravit dostupnost východisek turistických tras veřejnou dopravou, a to jak autobusovou, tak vlakovou. To je na delší jednání s Ústeckým krajem. Zatím se podařilo domluvit aspoň to, že budou posilovány spoje a bude přidán vagon,“ myslí si Kolář.

„Do oblasti Brtníků je vedena linka U27, která jezdí celoročně o sobotách a nedělích. Jinak do Brtníků ve všední dny vlaky nejezdí. Je ale možné vlakem dojet do Rumburku a dál do Brtníků jede ve všední dny každou hodinu autobus,“ říká Jakub Jeřábek z krajského úřadu.

Starostové obcí kolem národního parku by rádi jednali s krajem o každodenním využití železniční trati z Krásné Lípy do Mikulášovic. Kopíruje totiž hranice parku a její zastávky jsou ideálními výchozími body za krásami Českého Švýcarska.

autor: dap
Spustit audio