Déčko začalo vysílat pořady s originálním zvukem, s nasazením počítá i v DVB-T2

24. únor 2017

Originální zvuk je dostupný i na ostatních kanálech České televize. Meziročně roste jejich počet zhruba o 300 hodin a loni tak bylo 2.400 hodin zahraničních pořadů.

Déčko, dětský kanál České televize, začal vysílat vybrané pořady s originálním zvukem. Umožňuje mu to satelitní distribuce na družici Astra 3B, pozice 23.5 stupně východně, a také kabelové vysílání. V této podobě je například kanál ČT :D dostupný v sítí společnosti UPC Česká republika. Déčko vysílá s tímto bonusovým servisem ve vysokém rozlišení. V DVB-T bohužel není pro originální stopu prostor, počítá se s ní naopak při zavádění DVB-T2.

V lednu a únoru již bylo během zkušebního provozu na Déčku odvysíláno 122 hodin pořadů s takzvaným duálním zvukem – v angličtině, případně francouzštině. To představuje celou čtvrtinu všech převzatých formátů. „Je to další krok ke vzdělávání dětí, které je pro celou koncepci ČT :D velmi důležité. Během sledování televize mohou zároveň zdokonalovat své jazykové dovednosti,“ uvedl výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. Nejmenší diváci tak nyní mohou sledovat, mimo jiné, oblíbený seriál Prasátko Peppa v angličtině nebo Otázky slečny Mily ve francouzštině, v angličtině jsou dále vysílány například Děsivé dějiny z dílny BBC.

autor: lukpo
Spustit audio