Delfínům nevadí být dva týdny vzhůru

24. říjen 2012

Nepřetržitě celých patnáct dní vydržela samička delfína plnit úlohy, které jí dával tým střídajících se vědců.

Delfíni jsou známí tím, že dokážou spát jen na jednu polovinu mozku. Mozkové hemisféry se střídají ve spánku a bdění, přičemž bdící část mozku má za úkol zajistit spícímu delfínovi pravidelné vynoření na hladinu k nádechu. Bez této důmyslné adaptace by delfínovi hrozilo utopení.

Tým amerických vědců pod vedením Briana Branstettera z National Marine Mammal Foundation odhalil, že delfíni dokážou se spící polovinou mozku plnit po dlouhou dobu i poměrně složité úkoly. Výsledky studie zveřejnil vědecký časopis PLoS ONE.

Vědci použili pro pokus pár delfínů skákavých (Tursiops truncatus), které naučili vyhledávat echolokací „falešné cíle“. Delfín se orientuje podle zachycených odrazů krátkých ultrazvukových „výkřiků“. Vědci umístili delfínům do bazénu osm reproduktorů, kterými mohli delfínům přehrávat uměle vytvářenou imitaci odrazu jejich echolokačních zvuků. V daném místě se echolokační zvuky od ničeho neodrážely, ale pro delfína to tak vypadalo. Delfíni byli vycvičení, aby při zachycení odražených signálů vyhledali jejich zdroj – tedy falešný cíl – a stiskli u něj umístěnou páku. Hodnotila se rychlost reakce – tedy doba, jakou potřeboval delfín k nalezení falešného cíle - a také to, zda „falešný cíl“ určil delfín správně.

Po potřebném výcviku a přípravách zahájili vědci pětidenní experiment se samcem Nayem a samičkou Sayou. Oba delfíni vydrželi hledat falešné cíle po celých pět dní bez toho, že by jejich výkonnost vykazovala pokles prozrazující únavu. Say byla v řešení úlohy výrazně úspěšnější. Zatímco sameček Nay nacházel falešné cíle se zhruba osmdesátiprocentní úspěšností, samička se mýlila jen ve 2 % pokusů.

Delfín skákavý (Tursiops truncatus)


V této fázi pokusů bylo jasné, že delfín vydrží být bdělý po dobu pěti dní a nevykazuje přitom známky únavy. Vydržel by ještě déle? Na to měl odpovědět pokus se samičkou Say. Ten trval patnáct dní a delfín při něm vydržel po celou dobu podávat takřka perfektní výkon. Opět bez známky únavy. Dále už vědci pokus neprotahovali, takže hranici delfíních možností v nepřetržitém bdění zatím neznáme.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.