Dělníci bulváru profitují z nenávisti, zaznělo v rozhovoru s dokumentaristy Klusákem a Remundou

15. duben 2014

„Obyčejní lidé s těžkými životy se skrz bulvár uklidňují, když vidí, že elita a bohatí lidé mají také své neštěstí, dluhy a nemoce,“ vysvětluje dokumentarista Vít Klusák jeden z důvodů, proč lidé rádi čtou bulvár. Zákulisí české bulvární scény odkrývá v dokumentu Dělníci bulváru. Do studia Hosta Radiožurnálu zavítal spolu se svým kolegou Filipem Remundou, který natočil snímek Odhalený národ.

„Jak zmizela náves, kde si lidé po ránu řekli, kdo se s kým porval, tak anonymita měst přinesla hlad po vhledu do cizího soukromí,“ vysvětluje Vít Klusák, který byl při práci na svém dokumentu zvědavý, jaký je duševní a profesní obzor těch, kteří vytváří bulvár.

„Není to film, který mapuje techniku, jak se vyrábí bulvár, ale přibližuje figury, které profitují z nenávisti nebo z toho, že poštvávají někoho proti někomu,“ nastiňuje Vít Klusák. „Pro bulvár je dobré zdůraznit, když Rom zmlátí bílého, čtenáře to přiláká,“ zdůrazňuje dokumentarista, který byl překvapený, jak dovedně umí bulvár pracovat s xenofobií.

Dokumentarista Vít Klusák

Filip Remunda ve snímku Odhalený národ, který diváci uvidí v květnu, popisuje tragikomické osudy českých turistů v bývalé Jugoslávii. „V Chorvatsku jsme my, Češi, velké téma. Točí se o nás klipy. V dokumentu jsem se snažil porozumět chorvatskému pohledu na nás,“ vysvětluje Filip Remunda.

Čtěte také

A jak vypadá spolupráce obou dokumentaristů? „Člověk ve střižně potřebuje druhé oči. Někdy sám nevíte, co je dobré a co špatné. Proto je důležitá práce dramaturga nebo kolegy,“ vysvětluje Filip Remunda a Vít Klusák přikyvuje.

Dokumentarista Filip Romunda

Jaká byla práce na dokumentech Dělníci bulváru a Odhalený národ? Jak vypadá český bulvár? Jak se Chorvati dívají na české turisty? A na čem dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda pracují nyní? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio