Delta pekárny vyhrály spor proti České republice u Evropského soudu pro lidská práva

Společnost Delta Pekárny vyhrála spor s Českou republikou u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Senát dospěl k závěru, že při zabavování korespondence během vyšetřování kartelové dohody nebylo dostatečně chráněno její soukromí. Stát má ale poškozené firmě zaplatit jen 5 tisíc eur na pokrytí nákladů řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský soudní dvůr,  jednací síň

Evropský soudní dvůr, jednací síň | Foto: Evropský soudní dvůr

Soudci těsnou většinou vyhověli jedinému bodu obžaloby, a to konkrétně porušení práva na ochranu soukromí.

Společnost dostala pořádkovou pokutu za maření vyšetřování v roce 2003, když neposkytla inspektorům antimonopolního úřadu část e-mailové korespondence s tím, že ji firma považovala za soukromou.

Z 300 tisíc korun ale vysoudila nazpátek necelou polovičku. Antimonopolní úřad tehdy vyšetřoval kartel tří pekárenských společností (Delta, Odkolek, Penam), které se měly dohodnout na skokovém nárůstu cen pečiva.

Kartel české soudy v roce 2012 potvrdily, a předmětem sporu už je jen výše pokuty, kterou antimonopolní úřad spočítal na 52 miliony korun.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme