Den D je tu! Norsko se prakticky definitivně rozloučí s analogovým VKV rozhlasem

13. prosinec 2017

Vypnutí VKV se týká tentokrát oblastí Troms a Finmark, kde žije necelého čtvrt milionu obyvatel. Analogový rozhlas se zde plně odmlčí až v roce 2021.

Norsko dospělo k pomyslnému Dnu D. V tamní poslední oblasti, jak ji určil plán přechodu, bude dnes v 11 hodin 11 minut a 11 sekund ukončeno analogové vysílání v pásmu VKV. Nepůjde ovšem o definitivní switch-off, jak bývá někdy mylně prezentováno. V tento čas bude vypnuty analogový signál veřejnoprávních stanic a celoplošných komerčních rádií. Naopak nadále budou pokračovat na VKV některé menší programy a regionální vysílatelé.

Vypnutí VKV se týká tentokrát oblastí Troms a Finmark, kde žije necelého čtvrt milionu obyvatel. Přehled stanic, které dnes vypnou své analogové vysílače, je možné najít na oficiálním informačním webu Radio.no. Jedná se konkrétně o NRK, Radio Norway nebo P4. Naopak až do konce roku 2021 bude v této oblasti možné z VKV vysílačů naladit například Energy Tromsø, Radio Tromsø, Radio Nord nebo Radio DSF. První vysílače v pásmu velmi krátkých vln se vypnuly v Norsku letos 11. ledna. Norsko bylo vůbec první zemí na světě, která se k tomuto odvážnému kroku odhodlala.

autor: lukpo
Spustit audio