Den pro slony v Zoo Ostrava

15. duben 2015

Sobota 18. dubna bude v ostravské zoologické zahradě věnována slonům – nejen těm chovaným v lidské péči, ale zejména žijícím ve volné přírodě. Všichni volně žijící sloni jsou v současné době ohroženi zejména ztrátou životního prostředí a ilegálním lovem.

Slon indický původně obýval oblasti o rozloze 9 milionů km2 (od Iráku k Číně a na jih po Cejlon). Přeměnou jejich přirozeného prostředí hlavně na zemědělskou půdu došlo k prudkému poklesu počtu zvířat i rostlin. Dnes žijí indičtí sloni na velice fragmentovaném území o celkové rozloze méně než 0,5 miliónů km2 – obývají tedy pouze 5 % původní plochy! Velikost volně žijící populace je odhadována na 40 000 jedinců. V Červeném seznamu jsou vedeni jako „ohrožení“ (Endangered).

Slon africký obýval původně téměř celou Afriku (dokonce se vyskytoval i na Sahaře v době, kdy byla ještě zelená). Jejich stavy snižují zejména ilegální zabíjení a obchod se slonovinou a také zábor půdy. Velikost volně žijící populace je odhadována na 600 000 jedinců. Každoročně je kvůli klům v Africe zabito 30 až 40 000 slonů! V Červeném seznamu jsou vedeni v kategorii „zranitelní“ (Vulnerable).

Zoo Ostrava se nedávno stala hlavním partnerem České koalice pro ochranu biodiverzity, která již řadu let působí na poli ochrany biodiverzity a rozvojové pomoci. Jedním z realizovaných projektů je pomoc divokým slonům v Africe.

Program dne pro slony

Právě neutěšené situaci slonů v Africe bude převážně věnována sobotní akce. V 15:00 hod. proběhne v pavilonu slonů vernisáž výstavy mapující problematiku pytláctví a odhalování ilegálního trhu se slonovinou i dalšími druhy živočichů.

Sloni v Zoo Ostrava

Připomeneme si samozřejmě i čtyři roky života sloní samičky Rashmi, která se v ostravské zoo narodila 12. dubna 2011.

Program pak bude pokračovat ve výukovém centru zoo, kde se od 15:30 hod. uskuteční přednáška o tom, jak se cvičí psi k vyhledávání pašované slonoviny. Své vlastní zkušenosti nám představí paní Hanka Böhm, která pro tento účel vychovala fenku belgického ovčáka Camu. Povídat bude nejen o samotném výcviku v Čechách, ale i o pobytu přímo v Africe, kde se s Camou účastnila několika akcí.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio