Den s digitálním rádiem ukázal důležitou roli veřejnoprávního rozhlasu

12. červen 2017

Mimopražští návštěvníci akce se zajímali o to, kdy si budou moci DAB+ rozhlas naladit v místě svého bydliště, padaly dotazy i na přeshraniční příjem.

Den s digitálním rádiem, který byl v sobotu 10. června součástí Dne otevřených dveří Českého rozhlasu, ukázal, jak důležitou roli veřejnoprávní rozhlas v následujících letech sehraje při zavádění technologie DAB+. Za ČRo se a akce zúčastnil editor webu Digitální rádio Lukáš Polák, pořádající společnost RTI cz zastupoval Roman Kropáček a na místě byl například i Lukáš Štěpánek z TechniSatu nebo zástupci společnosti Conrad.

Na Den s digitálním rádiem přišli lidé ze všech věkových kategorií a s různým povědomím o DAB+ vysílání. Padaly zcela laické dotazy i zasvěcené otázky týkající se této technologie. Návštěvníci dali najevo, že o DAB+, o němž slyšeli někteří vůbec poprvé, mají zájem. Obyvatelé žijící mimo Prahu se pochopitelně ptali na to, kdy se digitální rozhlas bude dát naladit i u nich, případně zdali je reálná možnost zachycení signálu z některého chystaného vysílače. Objevilo se i několik dotazů týkajících se příjmu DAB+ zejména z Německa.

Vystaveny byly přijímače pro všechny zájmové skupiny – od levnějších DAB+ rádií až po ta dražší. Všechna si bylo možné osobně vyzkoušet a prodiskutovat jejich využití s přítomnými experty. Někteří návštěvníci se aktivně zapojovali do diskuse, jiní jen zvídavě nahlíželi, případně vyslechli diskusi ostatních. Akci navštívilo se zájmem také několik stávajících, případně i bývalých členů Československého DX klubu. Po 11. hodině byl v rámci Dne otevřených dveří podpořen Den s digitálním rádiem přibližně půlhodinovým blokem na Radiu Wave.

autor: lukpo
Spustit audio