Den židovských památek, Prager Literaturhaus a dějiny českých Židů

4. srpen 2019

Čeká vás pozvánka na 3. ročník Dne židovských památek. Ten zpřístupní desítky míst, která nejsou obvykle volně přístupná. Navštívíme Pražský literární dům autorů německého jazyka. A připomeneme si mnohasetletou historii života židovské populace na našem území.

Přes padesát židovských památek po celém Česku, a to zdarma, bude zpřístupněno příští neděli. Den židovských památek se koná už potřetí a veřejnost se díky němu dostane i do míst, která jinak nejsou volně přístupná. Návštěvníci se můžou těšit i na objekty, které v posledních letech prošly nákladnou rekonstrukcí. Pozvánku připravila Jana Šustová.

Prázdniny a literatura k sobě patří, a proto doufáme, že neodmítnete pozvání k návštěvě Pražského literárního domu autorů německého jazyka. U jeho založení před 15 lety byla myšlenka vytvořit místo, které bude veřejnosti zpřístupňovat literaturu autorů německého jazyka. Těch, kteří žili a tvořili na našem území či odtud pocházejí. Smyslem je přispět k harmonickému soužití jednotlivých národních kultur v Evropě. Více v příspěvku Daniely Brůhové.

Synagoga v Čáslavi

Nahlédneme do hodně dávné historie. První zmínky o osídlení našeho území židovským obyvatelstvem najdeme v dokumentu z roku 906! Je jím Ráfelštetenský celní a plavební řád. A když v roce 965 procházel českým knížectvím kupec Ibrahim Ibn Jakub, zmiňuje také židovské obyvatele Prahy. O životě Židů na našem území v minulých stoletích zná podrobnosti judaistka Zuzana Pavlovská ze Židovského muzea v Praze. Mluvila s ní Terezie Jirásková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio