Den zvířat v Zoo Ostrava

2. říjen 2012

Tradiční oslava svátku všech zvířat proběhne v ostravské zoologické zahradě v neděli 7. října. Pro všechny, kteří s námi přijdou oslavovat, bude připraven od 10 do 16 hodin bohatý doprovodný program.

Letošní oslavy, které s námi již několik let společně připravují děti ze Základní školy Školská v Karviné a v Raškovicích, budou speciálně zaměřeny zejména na zvířata jihovýchodní Asie, a to v rámci právě probíhající kampaně Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Ostravská zoo je jakožto člen EAZA do této kampaně také zapojena. Cílem Kampaně pro jihovýchodní Asii je upozornit na problematiku této oblasti, která patří mezi jednu z nejrozmanitějších oblastí světa, zároveň je však oblastí s největším počtem ohrožených druhů živočichů na Zemi.

Příčiny ohrožení zde žijících zvířat jsou nelegální obchod a rychlý úbytek jejich přirozeného prostředí. K úbytku přírodního prostředí významným způsobem přispívá zejména zemědělství a těžba nerostných surovin. Obrovské plochy původního lesa mizí, na jejich místě vznikají plantáže a těžební místa. Nutno připomenout, že na plantážích v jihovýchodní Asii se pěstuje množství plodin nejen pro (s)potřebu tamních obyvatel, ale i nás Evropanů, resp. Američanů. Jeden příklad za všechny – palma olejná, z níž se získává palmový olej. Jedná se o nejlevnější světový olej s velmi širokým spektrem využití. Je obsažen ve zhruba polovině všech potravinářských výrobků, např. v sušenkách, ve zmrzlině, v chipsech, v margarínech, v majonéze. Hojně se využívá i v kosmetice pro výrobu šamponů, krémů, pěn na holení, mýdel. Je obsažen i v průmyslových mazivech a dokonce se používá při výrobě biopaliv.

Smokeman v Zoo Ostrava

Dalším bodem programu bude již třetí představení pana Smokemana v zoo, jak správně topit v kamnech. Na problematiku ochrany ovzduší bude upozorňovat jeho speciální pojízdná laboratoř, ve které bude spolu s pracovníky Výzkumného energetického centra Vysoké školy báňské – Technické univerzity zábavnou formou prezentovat význam správného topení v rodinných domech. Dospělí návštěvníci se seznámí se základními typy spalovacích zařízení, dozví se, co do kamen nepatří, a co se stane, když do kamen nevhodné palivo přiložíme. Děti se seznámí s problematikou spalování různých typů látek, samy si vyzkouší měření znečišťujících látek jdoucích z komína, měření teploty plamene pomocí termočlánku a měření teplot pomocí termokamery. Prezentace problematiky správného topení v lokálních topeništích je součástí projektu, jehož realizaci podpořil Moravskoslezský kraj.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio