Deprese z nedostatku sluníčka? Zkuste umělou pláž!

23. únor 2016

Říká se, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Někteří lékaři sice poukazují na méně příznivé složky slunečního záření, ale i tak se shodnou: sluneční záření člověk potřebuje. Některé frekvence slunečního záření nám seřizují biologické hodiny, jiné zase plní určité úlohy v mozku, které potřebujeme k dobrému duševním uzdraví.

Kvůli slunečnímu svitu se odedávna zřizují léčebné ústavy v zahradách. To platí i pro novodobé sanatorium pro lidi s Alzheimerovou chorobou ve středočeských Průhonicích.

„Pobyt ve venkovním prostředí považujeme za naprosto klíčový a zásadní,“ uvedla v Magazínu Leonardo lékařka Hana Slámová.

Podle ní už jen to, že je klient venku, a vnímá své přirozené okolí je zásadní. „Průhonice mají to štěstí, že mají tuto nádhernou zahradu, a my jsme vybaveni na to, že klienti mohou být venku od rána do večera.“

Sanatorium se snaží pracovat se všemi klienty, včetně těch ležících. „Pro klienty, kteří už neudrží stabilitu máme také polohovací vaky, do kterých je můžeme umístit, aniž by jim hrozily otlačeniny.“

Zejména na podzim je ale sluneční aktivita nižší, je proto obtížné zajistit žádoucí prostředí pro pacienty. „Snažíme se i v těchto měsících klienty obléknout, a jít s nimi na procházku,“ dodala Slámová.

Čtěte také

„Alzheimerova choroba je doprovázena stavy, kdy se pacient necítí dobře, uzavírá se ve svém prostředí a málo chodí ven a na slunce,“ připomněla lékařka.

Zatímco v našich zeměpisných šířkách máme ještě výhodu, v zemích severní Evropy zima představuje mnohem větší zátěž. A protože nedostatek slunečního svitu zde prokazatelně zhoršuje duševní zdraví, pomáhají si naši severní sousedé moderní technikou.

Tou se inspiroval tým Hany Slámové. „Přišli jsme s projektem terapeutické práce, kterou jsme viděli ve Švédsku. V severních zemích je nejvíce depresí a sebevražd z celé Evropy, proto tam terapii sluncem a slunečním zářením používají hodně.“

Tým průhonického sanatoria plánuje vybudovat v uzavřeném prostoru prostředí, které bude simulovat pláž.

Iluze moře a pláže je tvořena tak, aby zasáhla co nejvíce smyslů. „Terapeuti mají dlouhodobé zkušenosti s tím, že i nepatrné smyslové podněty výrazně působí na duševní pohodlí lidí.“

„Máme připravenu vzduchotechniku, sluneční kolektory, které přesně produkují sluneční spektrum. Tento prostor pomůže nejen klientům, ale i jejich rodinným členům a v neposlední řadě i personálu léčebny, který po této těžké práci také potřebuje odpočinek a relax,“ představila unikátní projekt Hana Slámová.

autoři: mas , oci
Spustit audio