Děrné štítky: K čemu je Turingův test?

10. červen 2014

V sobotu 7. června překonal na londýnské soutěži Turing Test 2014 Competition ruský chatbot Turingův test. Nejedná se o první případ, kdy se to nějakému chatbotu podařilo (už v roce 2011 překonal test Cleverbot na Techniche festivalu v Indii), přesto si však tato událost vysloužila značnou pozornost médií. S Turingovým testem to ale není tak jednoduché.

Umělá inteligence, nebo automaton?Na konci minulého týdne se podařilo ruskému chatbotu jménem Eugene Goostman překonat Turingův test. Tento test, vymyšlený legendou informatiky Alanem Turingem, spočívá v tom, že skupina porotců komunikuje s počítačovou umělou inteligencí. Přitom neví, jestli v danou chvíli komunikují se strojem, či člověkem. Když se počítači podaří přesvědčit alespoň 3 z 10 porotců, že komunikují s člověkem, testem prošel.

Turingův test byl navržen jako dílčí vodítko k posouzení vývoje umělé inteligence. Chatbot Eugene Goostman si ale k překonání testu dopomohl předstíráním, že je třináctiletý chlapec z Ukrajiny, který neumí plynně anglicky, čímž se mu podařilo zakrýt svou neobratnost. To ilustruje, že každoroční londýnská soutěž v překonání Turingova testu se bohužel zvrhla ve snahu porotce spíš přelstít než přesvědčit. Většina chatbotů totiž nepředstavuje snahu posunout hranici umělé inteligence, ale spíš takové sofistikované automatony. Celá událost tak vypovídá především o nedokonalosti Turingova testu.

Nemůžeme potvrdit ani vyvrátit, jestli byl první tweet CIA vtipnýAmerická CIA se odhodlala založit si účet na Twitteru a stránku na Facebooku. Už svým prvním tweetem rozvířila vody. „Nemůžeme potvrdit ani vyvrátit, že toto je náš první tweet,“ zněl její sebeironický post. Během krátké chvíle nasbíral přes čtvrt milionu retweetů.

Vtípek nejvýznamnější americké bezpečnostní agentury (který mnozí uživatelé Twitteru označili za „nejlepší první tweet historie“) vyvolal vesměs pozitivní reakce. Našla se ale i řada kritiků, kteří tvrdí, že agentura s tak krvavou historií, která dennodenně koordinuje útoky amerických bezpilotních letounů, by se měla snažit zlepšit si reputaci jinými způsoby než humorem na sociálních sítích.

KryptospropitnéDíky stoupající hvězdě bitcoinů se za poslední rok s takzvanými kryptoměnami přímo roztrhl pytel. Během krátkého období vznikly měny jako dogecoin, pojmenované podle internetového memu, nebo coinye, inspirovaná Kanye Westem, jehož právníci start této měny zarazili žalobou. Nyní se k boomu kryptoměn rozhodl svojí troškou přispět Facebook. Schválil totiž dvě aplikace určené k placení spropitného právě v kryptoměnách (jedna z aplikací podporuje 14 různých coinů).

03017284.jpeg

Podle odborníků jsou právě mikroplatby jako spropitné nejvhodnějším využitím pro kryptoměny, protože jednotlivé transakce nejsou zpoplatněny jako u platebních karet. Ještě pár takovýchto vstřícných kroků a třeba se bitcoiny a jejich menší bratříčci přiblíží mainstreamovému využití.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.