Děrné štítky: „Osmičky“ skrz naskrz

2. říjen 2012

Děrné štítky dneska nahlédnou pod pokličku nových Windows, vrátí se do světa Half-Life, budou si dělat legraci z Applu a prozradí, jaká je budoucnost hudebních přehrávačů.

Windows 8 na dotek
Zatímco mnoho počítačů v České republice běží stále na obstarožních Windows XP (vydaných v roce 2001!), a to za spokojeného pokyvování jejich konzervativních majitelů, začne Microsoft na konci října prodávat Windows 8. Podle halasu, který operační systém působí, se zdá, že jde o revoluční záležitost. Microsoft ale spíš jen srovnal krok s dobou.

Osmičky jsou do velké míry vylepšené a posunuté Windows 7. Přibylo několik drobností, které dělají užívání komfortnější. Celý systém se výrazně propojil s webem a sociálními sítěmi a konečně funguje Microsoftem dlouho avizovaná spolupráce mezi zařízeními navzájem. Největší rozruch ale působí dotykové ovládání a nová interaktivní nabídka start.

Protože je systém prezentován především na novém microsoftním tabletu Surface, působí, že se vyhne stolním počítačům. Interface je ale vytvořen i pro použití klávesnice a myši. I na PC ale čekejte živé prostředí a interaktivní panely.

Další výraznou novinkou je Windows Store, který funguje jako konkurenční Google Play nebo App Store. Aplikace můžete rovnou do zařízení nakupovat, ale o možnost přidat vlastní z jiných zdrojů nepřijdete..

Život napůl
Jestli patříte do odrostlejší kategorie pařanů, určitě jste půlku života strávili u střílečky Half-Life. Pokud ne, čeká vás to teď. Po vydání Half-Life 2 začala skupina nadšenců pracovat na remaku prvního dílu. Příběh, postavy i celá gameplay zůstaly stejné, jen je hra obalena modernějším a hezčím source enginem. Protože se ale jednalo o čistě fanouškovskou záležitost, zdálo se, že se dřív dočkáme Half-Life 3. Kluci se však po osmi letech od vydání dvojky, a tedy 14 let od původního Half-Life, pochlapili a v září se Black Mesa, jak se předělávka jmenuje, dostala konečně ven.

Není to ale tak úplně výhra, protože z Half-Life: Black Mesa je zatím jen half game. Předělávka není komplet, a tak si zahrajete zhruba 8 až 10 hodin. Což také není k zahození. Na zbytek hry je třeba ještě čekat.

Těšte se každopádně na graficky zesílený zážitek při hraní jedné z nejlepších stříleček, jaká byla kdy naprogramována. Hra zůstala taková, jakou si ji pamatujete, a to včetně legendární otravné několikaminutové úvodní projížďky základnou Black Mesa, kde se příběh odehrává.

Na co mám jen chuť?
Určitě to děláte často. Zuřivě listujete záplavou mp3 v přehrávači a hledáte song nebo album, které by vystihlo vaši náladu nebo vás povzbudilo. Možná vás proto potěší, že co nevidět tady bude zařízení, které tuhle službu udělá za vás.

Vědci z britských univerzit v Plymouthu a Readingu pracují na přehrávači, který umí rozklíčovat vaše mozkové procesy a ve spolupráci s hudební databází tvoří nové zvuky ve skladbách, které dokážou měnit emoce.

Jak potom takový remix vypadá v praxi, zatím není jasné. Veřejné představení zařízení proběhne v Plymouthu příští rok. Cílem je ho využít nejen k zábavě a komerčním účelům, ale také při léčení lidí trpících depresemi.

Samsung vs. Apple
Jak bude nakonec velký iPhone číslo 6, 7 nebo 10? Přidá každý rok Apple půl palce navíc, aby stíhal konkurenci? iPhone slouží lidem jen k tomu, aby si fotili jídlo. Takovéhle a další podobné uštěpačné poznámky i sarkastické obrázky na adresu Applu kolují internetem od uvedení iPhonu 5. Ke vtípkům neznámých geeků se ovšem připojila také společnost Samsung, která si rozhodně nebere servítky a nový jablíčkový telefon knockoutuje ve své reklamě vlastním smartphonem Galaxy S3. Video si můžete prohlédnout na našem webu wave.cz nebo na Facebooku Děrných štítků.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.