Děrné štítky: Poslední hodiny s Windows XP

8. duben 2014

Jestli používáte na svém počítači ještě stále Windows XP, měli byste zpozornět. Už za pár hodin bude tenhle systém minulostí.

Windows XP Dead End
Už jen pár hodin zbývá do ukončení podpory operačního systému Windows XP. Microsoft přestane systém dál vyvíjet a především zabezpečovat od úterý 8. dubna. Skoro třináct let starý software se tak stane méně stabilní a zranitelnější vůči útokům hackerů. Ne hned, ale v delším horizontu. Mírně hysterické reakce jsou tak trochu na místě.

Samozřejmě, že chce krokem Microsoft zároveň přimět zákazníky ke koupi nových Windows. Třeba osmičkám by boost v prodejích dost pomohl, ale alternativou je také samozřejmě Linux, jehož některé distribuce xpéčka dost připomínají.
Podle průzkumů v Česku i ve zbytku světa běží Windows XP pořád ještě asi na třetině všech počítačů.

Samsung v červených
Profit jihokorejské firmy Samsung se ztenčuje. Největší výrobce televizí a mobilních telefonů na světě ztrácí už druhé čtvrtletí za sebou. Od ledna do března vydělal „jen“ necelých 8 miliard dolarů. To je ale o 4 procenta méně než loni a 6procentní ztrátu měl také v předchozích měsících.

Samsung tratí na propadech marží chytrých telefonů. To i přesto, že jich každý čtvrtrok prodá přes 100 milionů po celém světě. Firmě zatápí také velká konkurence značek Apple, ZTE, HTC nebo Huawei. Svoji budoucnost tak Samsung vidí v nových technologiích – třeba chytrých hodinkách Galaxy Gear a podobných zařízeních.

02850139.jpeg

Google TV podruhé
Google kam se podíváš. Internetový gigant oznámil, že chystá tak zvanou Android TV. Nepůjde o obří smartphone, ale speciálně upravený systéme pro televize. Ten je už v tak pokročilém stadiu, že Google vyzval vývojáře, aby pro něj tvořili aplikace.

Android je už teď základem mnoha chytrých televizorů, Google si ale jede vývoj po vlastní lince a chystá vychytávky jako ovládání hlasem, hraní her nebo připojení externího ovladače. Dostupné by mělo být také streamování seriálů a filmů.
Předpokládá se, že Google nebude výrobcům účtovat používání systému, zisk chce generovat skrze nákup aplikací a mediálního obsahu.

Google už před lety vyprodukoval tak zvanou Google TV, ale ta výrobce nezaujala. S Android TV to zkouší podruhé.

Androzhlas & iRozhlas
Český rozhlas spustil aplikaci pro chytré telefony, která běží na Androidu i na iOsu. Skrze tak zvané iRadio lze poslouchat online kteroukoli stanici a pustit jde i podcast většiny pořadů rozhlasu. Takže směle poslouchejte.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.