Děrné štítky: Přistání na Marsu ve 3D bez speciálních brýlí?

21. srpen 2012

Děrné štítky dnes poodhalí budoucnost 3D promítání v kině i doma. Řeknou, jak moc Češi čtou elektronické knihy, přistanou na Marsu a prozradí, co se stalo s účtem kardinála Vlka na Twitteru.

3D obraz bez otravných brýlí?Plánovali jste letos konečně koupit 3D televizi? Možná byste se svým nákupem ještě měli počkat. Vědci z Jižní Koreje vyvinuli novou obrazovku, která vám 3D obraz zprostředkuje bez otravných brýlí nebo jiných zařízení. Pro další vývoj tohoto oboru je to zásadní průlom, shodují se vědci. Současná technologie 3D displejů i kinosálů je založena na simultánním promítání dvou obrazů – film vlastně běží dvakrát – které pro oko sjednotí právě 3D brýle. Nový objev staví pouze na dispozicích lidského těla. Oči sledují obraz každé z jiného úhlu a mozek je schopný jej sjednotit a určit, v jaké hloubce se nachází konkrétní objekty.

Objev vědců z Jižní Koreje funguje na základě zakrývání určitých ploch obrazu tak, aby oko vnímalo jeho hloubku. Jediným problémem nové technologie je zatím malé rozlišení, ve kterém lze obraz promítat. Vzhledem k velkému konkurenčnímu boji společností vyrábějících televizní obrazovky pravděpodobně nebude trvat dlouho, než nápad některá z nich dotáhne do využitelného konce.

Někdo to rád elektronickyČeští čtenáři elektronických knih mají nejraději fantasy a detektivky. S informacemi přišel magazín E15. Zájem o e-booky u nás v posledních dvanácti měsících výrazně stoupl. V prázdninovém období se prodeje meziročně zvýšily o 43 procent. V roce 2011 se v České republice prodalo přibližně 20 000 elektronických knih. V prvních pěti měsících letošního roku to bylo téměř 35 000 kusů. E-knihy zároveň také neparazitují na prodejích klasických tištěných knih a většina nakladatelů počítá už předem s vydáním obou verzí. Češi si nejraději čtou na americké čtečce Kindle a lokalizovanou nebo původní českou tvorbu nakupují hlavně na portálu Palmknihy a Kosmas.

Kardinál se čertilČeský Twitter přišel o jednu ze svých hvězd. Kardinál Miloslav Vlk se domohl zrušení recesistického účtu, který fungoval pod jeho jménem. Sám Vlk bral záležitost při jejím vzniku před dvěma lety jako vtip, ale změnil názor v posledních měsících. Falešný kardinál na Twitteru tak komentoval dění na politické scéně, cestoval po světě, hrál hry a citoval z bible. Pro zrušení musel Vlk kontaktovat americkou centrálu a prokázat svoji totožnost. Na konci července byl účet zablokován a staré tweety znepřístupněny. Mezi další falešnou hvězdu českého Twitteru patří Karel Schwarzenberg. Ten ovšem žádná opatření na obstavení účtu podnikat nehodlá. Své účty mají na této sociální síti také třeba Jiří Paroubek nebo Václav Klaus.

02348395.jpeg

Cool je zas fotit bez InstagramuOtravují už vás rádoby cool filtry programu Instagram? Pokud z nějakého důvodu potřebujete vědět, jak vypadala fotka ještě před svou úpravou, na App store se objevila aplikace, která dokáže vintage vzhled z fotky odstranit. Aplikace neznehodnotí původní fotku, ale pracuje s algoritmem Instagramu, takže se kvality bát nemusíte. Hledejte aplikaci Normalize.

Zajímá vás, jak přistála Curiosity?Prach z přistání sondy Curiosity na Marsu ještě ani nedosedl a NASA oznámila další misi k rudé planetě. V březnu 2016 se k ní vydá sonda, která bude zkoumat podrobně složení jejího povrchu. Výzkum pomůže s plánovaným přistáním člověka na Marsu. A pokud už padla zmínka o Curiosity, NASA konečně uvolnila dlouho očekávané video z přistání modulu. Video je sice ve vysokém rozlišení, ale má framerate pouze 4 snímky za sekundu. Proto to trhání… Jako když jsme kdysi sledovali videa na internetu skrz telefonní linky.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.