Deska týdne: Halucinogenní funk Unknown Mortal Orchestra a příběh zvláštní lásky

26. květen 2015

I retro kapely mají právo na vývoj a Unknown Mortal Orchestra se na třetím albu Multi-Love posouvají z šedesátkové psychedelie prvních dvou alb k hypnotickému funku 70. let. Od Captaina Beefhearta k Princovi a od rozmazaných kytarových riffů k nestydatým grooveům a syntezátorům. Projekt novozélandského hudebníka Rubana Nielsona usazeného už skoro deset let v americkém Portlandu se hrdě hlásí k neo-psychedelické vlně, novinka je ale jejich rozhodně nejpopovější počin.

Ruban Nielson si desku napsal, zaranžoval i produkoval kompletně sám, a jako kdyby si do své hudby chtěl vpustit jen ty nejbližší, tak na ní hostují jeho bratr i otec. Jeho dechy v několika skladbách skvěle dotváří atmosféru sedmé dekády. Rodinné téma se promítlo i do textů, v nichž Nielson rekapituluje roční milostný trojúhelník, při němž s manželkou rozšířil svůj vztah ještě o třetí položku. Zvláštní zkušenost s multi-láskou (odtud název) chvílemi nabírá euforické podoby (titulní track, Like Acid Rain), ale ke konci desky zanechává i melancholické stopy (Necessary Evil, The World is Crowded).

Multi-Love bude mezi fanoušky nepochybně vzbuzovat diskuse ohledně zvuku alba. V duchu psychedelických kořenů kapely je poněkud netradičně rozvrstvený a rozmlžený. Co se ale puristům může zdát jako chyba, je součástí filozofie kapely, která se chce lišit. Nielson v rozhovorech prozrazuje, že trpí nespavostí, a zvláštní zvuk desky tak může evokovat posunuté vědomí člověka, který má závažný spánkový deficit. Unavený a ospalý refrén v Can’t Keep Checking My Phone nebo v Extreme Wealth and Casual Cruelty skvěle kontrastuje s údernými rytmy. První jmenovaná skladba je ale bohužel jediná, která se v kvalitě vyrovná pilotnímu singlu Multi-Love.

Jak se deska blíží ke konci, odpadávají čitelné refrény a Unknown Mortal Orchestra se vrací k svému starému psychedelickému soundu. Závěrečná skladba Puzzles je sedmiminutová podivnost potácející se mezi chaosem a zoufalou snahou zůstat při smyslech, což je pro Nielsona nejspíš příznačné završení celého příběhu jeho epizody s polyamorickým vztahem.

Unknown Mortal Orchestra na svém třetím albu vykročili do nového směru a jejich experiment s halucinogenním funkem rozhodně nezklamal. Po singlu Multi-Love jsme možná čekali víc, U.M.O. ale pořád zůstávají trochu výstřední a hlavně vybočující z řady současných neo-psychedelických kapel. Teď bude zajímavé sledovat, jak na Multi-Love odpoví další podobná kapela z australského kontinentu – o něco slovutnější Tame Impala, kteří své třetí album Current chystají na polovinu července.

03393621.jpeg

Hodnocení: 75 %
Unknown Mortal Orchestra – Multi-Love (Jagjaguwar, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.