Deska týdne: Trust žongluje s brakem

15. duben 2014

Grimes, Crystal Castles, Purity Ring nebo Austra, to jsou kanadské synthpopové pojmy současnosti. Před dvěma roky se k nim připojil ještě projekt Trust, který nedávno vydal své druhé řadové album Joyland. Své popové spády na něm obohatil o retro vlivy mainstreamového brakového tanečna první poloviny 90. let. S nebezpečnými ingrediencemi zacházel tak citlivě, že novinku lze doporučit nejen fanouškům současného elektropopu.

Debutová deska kanadského projektu Trust byla před dvěma roky senzací nezávislé scény. Těžila ze synthpopového revivalu a bylo jen otázkou, zda Robert Alfons dokáže na dlouhohrajícím pokračovateli přijít s něčím novým. Podařilo se. Zatímco debut sofistikovaně čerpal z postupů, které do současnosti vnesla celá armáda předchůdců, na novince Joyland se rozhodl laškovat s retroelektronickým odkazem, který většina současníků taktně obchází obloukem. Trance, euro- nebo italodance prvky začínají protínat rukopis Trusta.

Na debutu Trust figurovali ještě jako dvojice Robert a Maya Postepski. Jejím odchodem jako by osamocený Alfons ztratil zábrany a pustil se do odvážného experimentování. Jak takové divoké míchání rozdílných vlivů může nakonec dopadnout, známe od dětství z pohádky Jak pejsek a kočička pekli dort. Ani sada nejlepších ingrediencí není automaticky zárukou úspěchu a může skončit pěknou blamáží. Zvlášť když Trust operují s mainstreamovými tanečními spády první poloviny 90. let. Robert ale s toxickým materiálem nakládá velice umně. Tranceové prvky prokládá temnějšími současnými vlivy, eurodanceové jásavé refrény navíc podporuje typickými klávesovými postupy, které známe od Technotronic nebo Haddawaye. A aby toho nebylo málo, guilty pleasure jízdu korunuje tu a tam střídáním mužského vokálu ve slokách a ženského v refrénech.

Vrhnout se do takto nastaveného dobrodružství vyžadovalo obří porci nadhledu a podvratného způsobu uvažování. Naštěstí hipsterská vlna, která hromadu braku minulosti proměňuje v žádané kvalitní zboží, dává Trust větší prostor k riskování. Navíc Robert střídáním různých hlasových poloh (ano, i těch ženských, sopránových) své počínání parodicky shazuje.

03091017.jpeg

Jak sám autor nedávno prozradil, album Joyland vznikalo za pochodu. Nicméně vzhledem k tomu, že singlovku Rescue, Mister můžeme na internetu najít v koncertním podání už z roku 2012, měl Robert dostatek času vybrousit výsledný tvar novinky do ideálního tvaru. Kolekce je třeba si cenit nejen pro primární odvahu, ale především pro citlivost, se kterou dvojsečnou minulost dokázal využít ve prospěch uhrančivé taneční výpovědi. Ta navíc mluví k posluchači absolutně současným jazykem.

Hodnocení: 90 %
Trust – Joyland (Arts & Crafts, 2014) 50:05

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.