Deště v Brazílii a sucho v Asii zvedly světovou cenu cukru skoro o pětinu

Světové ceny potravin v říjnu vzrostly oproti září téměř o 4 procenta. Je to nejvýraznější zdražení od června 2012. Uvedla to ve své pravidelné zprávě Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství. Za růstem cen je hlavně zdražení cukru a rostlinných olejů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bábovka, pečení, káva, cukr (ilustrační foto)

Bábovka, pečení, káva, cukr (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Ceny cukru v říjnu vzrostly o více než 17 procent, a to hlavně kvůli silným dešťům v Brazílii a obavám ze sucha v Indii a Thajsku. Rostlinné oleje podražily o více než 6 procent.

Výrazný růst cen však ještě nutně neznamená velké zdražování. Organizace sleduje speciální index, který zahrnuje obilniny, olejniny, mléčné produkty, maso a cukr. A ten klesal nepřetržitě od loňského dubna do letošního srpna.

Klesal hlavně kvůli vysoké celosvětové produkci, silnému kurzu dolaru a poklesu cen energií, především ropy. I když byl tedy růst cen letos v říjnu rychlý, stále ceny zůstávají o 16 procent nižší než loni touto dobou.

Ceny ovlivňují i spekulanti

V českých obchodech zatím ceny potravin příliš nerostou, naopak například mléko se prodává nebývale levně. V Evropě je totiž větší nabídka než poptávka, a to díky zrušení mléčných kvót a také ruskému embargu. Výrazněji nerostou ani světové ceny mléka.

V globálním měřítku hrají velkou roli ceny na komoditních burzách, které jsou ovlivňovány i investorskými očekáváními. Tedy to, zda obchodníci spekulují, že některé komodity bude méně – třeba kakaových bobů – nebo naopak že bude některého produktu úroda velká.

Právě spekulace – obavy ze sucha na jednom konci světa a zároveň z přílišného mokra v jiném koutě světa – teď vedly ke zdražení cukru na velkých burzách.

Nadprůměrná úroda obilovin

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství také mírně snížila odhad sklizně obilovin. Nicméně očekávané 2,5 miliardy tun jsou stále nadprůměrně dobrou úrodou.

OSN zároveň zvýšila odhad produkce pšenice. Komise také konstatovala, že světové zásoby obilovin jsou na dostatečné úrovni a zásoby pšenice jsou nejvyšší za 15 let.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme