Detektivové vyšetřují stavbu vědeckotechnického parku v Buštěhradu. Škoda je podle nich 215 milionů

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu vyšetřují stavbu vědeckotechnického parku v Buštěhradu na Kladensku. Podle severu IHNED.cz mají podezření, že byla úmyslně předražena. Škoda je vyčíslena na 215 milionů korun, policisté obvinili dva muže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vědeckotechnický park Buštěhrad

Vědeckotechnický park Buštěhrad | Foto: Strojírenský vědeckotechnický park

Podle serveru policisté obvinili koncem září jednatele společnosti Strojírenský a vědeckotechnický park Jiřího Mráčka a právníka Vladimíra Ludvíka. Mráčkově společnosti byla v roce 2012 přislíbena dotace 230 milionů korun z evropských fondů na stavbu vědeckotechnického centra. Druhý jmenovaný, právník Ludvík, podle policie jako zástupce dodavatelské firmy pomáhal se zakrýváním skutečných nákladů na vybudování centra.

Policisté škodu spočítali na 215 milionů korun, podezřelé stíhají pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Hrozí jim trest odnětí svobody až na deset let.

Samotný podvod se měl podle IHNED.cz uskutečnit nadvakrát. Poprvé při soutěži na zhotovitelskou firmu, která postaví haly. Mráček prý do zadání zakázky uvedl odhadovanou cenu za stavbu 236 milionů, ačkoliv věděl, že je několikanásobně nadhodnocena. Soutěž vyhrála společnost, kterou vede právník Ludvík, druhý obviněný. Vysoutěžená cena činila 208 milionů korun.

Politici by si neměli hrát na vyšetřovatele či na soudce, řekl Zeman při návštěvě Čapího hnízda

Číst článek

Mráček ministerstvu následně uvedl, že se mu podařilo vybrat levnější stavební firmu, a bude si tak moci dovolit nakoupit dražší stroje. Podle serveru ale lepší technologii nenakoupil, ale pouze na papíře zvýšil cenu těch, které měl už dříve nakoupené.

„Podle našich závěrů měl žadatel o dotace vědomě předkládat k vyplacení nepravdivé doklady o pořízení strojního vybavení s až pětinásobně nadhodnocenými částkami oproti skutečným pořizovacím cenám. Na této činnosti se měl podílet i dodavatel strojů,“ řekl HN mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej.

Dodavatelem strojů byla podle policie firma právníka Ludvíka, která vyhrála tendr s cenou 187 milionů. Podle policie fungoval nákup strojů tak, že jiná společnost ovládaná jednatelem Mráčkem na oko půjčila vědeckotechnickému parku peníze, odtud putovaly do Ludvíkovy společnosti a pak zase zpět do první firmy, která poskytla půjčku. Tento kolotoč údajně firma používala i při platbách za stavební práce.

Buštěhradský vědeckotechnický park byl otevřen loni. Firmám nabízí zázemí v oblastech strojírenství, zpracování odpadů a energetiky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme