Detektivové zasahují v Praze a Olomouci. Zadrželi řadu lidí včetně exministra Langera

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) od rána zasahují v Praze a Olomouckém kraji. Podle informací České televize akce souvisí s prodejem solární elektrárny v jihočeském Ševětíně, ale zřejmě také se vztahy mezi podnikateli a policisty na severní Moravě. Policisté provedli několik domovních prohlídek, například u bývalého ministra vnitra z ODS Ivana Langera. Podle policejního prezidenta mají vyšetřovatelé podezření na korupci a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté přivezli večer do Olomouce exministra Ivana Langera (vlevo), kterého dopoledne zadrželi v Praze

Policisté přivezli večer do Olomouce exministra Ivana Langera (vlevo), kterého dopoledne zadrželi v Praze | Zdroj: ČTK

„Probíhá realizace ve spolupráci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. V tuto chvíli nemůžeme sdělit, čeho se konkrétně týká prověřovaná trestní věc ani konkrétně kterých osob,“ řekl Českému rozhlasu vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který případ dozoruje.

Protikorupční policie zasahovala mimo jiné na olomouckém krajském úřadě a vyšetřovatelé se podle České televize zajímají i o ředitele úřadu kriminální policie Milana Pospíška a náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze solární elektrárny Ševětín mluvil reportér České televize Jiří Hynek

„V současné době je zadržena, předvedena či vyzvána k podání vysvětlení celá řada osob, které mohou ve věci poskytnout detektivům cenné informace,“ sdělil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Konkrétní jména však odmítl uvést.

Policisté večer přivezli do Olomouce exministra Ivana Langera, jehož dopoledne zadrželi v Praze. Langer vešel v doprovodu detektivů do svého domu v centru města, v němž policisté od odpoledních hodin zasahují. Dům v té chvíli střežilo šest policistů v kuklách. Langer nechtěl kauzu komentovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjádření ministra vnitra Milana Chovance k probíhajícím policejním zásahům na území ČR

Celý případ se podle mluvčího ÚOOZ týká podezření z trestné činnosti zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatku a podplácení; detektivové se jím prý zabývají už několik měsíců.

Policejní prezident Tomáš Tuhý potvrdil, že dnešní zásah mimo jiné probíhal „v jednom z krajských ředitelství (policie) a také v jednom útvaru s celorepublikovou působností, který spadá pod policejní prezidium“. Konkrétnější informace by policie podle Tuhého měla sdělit do tří dnů.

Ve chvíli, kdy Ivana Langera přivezli do Olomouce, střežilo jeho dům šest policistů v kuklách | Foto: ČTK

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) dala podnět k dnešnímu zásahu Útvaru pro odhalování organizovanému zločinu v Praze a v Olomouckém kraji sama policie. Ministr se kvůli zásahu dnes sešel s policejním prezidentem.

„Byl jsem policejním prezidentem ujištěn, že od policie neunikají z vyšetřování žádné informace. To znamená, lze konstatovat, že to, co se píše v nových médiích, se nemusí zakládat na pravdě,“ zmínil také ministr.

Pochybné transakce

Podle informací časopisu Respekt prověřuje ÚOOZ zhruba stomilionovou sumu, která měla dorazit k jednomu ze dvou hlavních garantů stavby solární elektrárny – olomoucké firmě IES Recycling.

Peníze prý detektivové zmrazili na účtech firmy kvůli podezření, že je vyplatil ČEZ za takzvané vícepráce na stavbě, které se však údajně ve skutečnosti nestaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možné důvody dnešního zásahu ÚOOZ v Praze a Olomouci přiblížila redaktorka týdeníku Respekt Jana Klímová

Desítky milionů korun údajně také odcházely od druhého dodavatele, firmy Mapro, a to například do pražské advokátní kanceláře, ve které od roku 2010 působí bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer.

„Z mého pohledu je to nesmysl,“ komentoval dnešní zásah Petr Pečený, jeden ze společníků advokátní kanceláře.

Na solární elektrárny dohlíží Energetický regulační úřad, ten se však v případu zatím angažovat nemůže. „Úřadu se policejní zásahy u majitelů elektráren rozhodně netýkají, není v naší kompetenci to jakkoliv řešit. Až v případě, že by soud seznal pravomocným rozsudkem, že licence byla udělena kvůli nějakému trestnému činu, tak bychom ji příslušnému majiteli odebrali,“ popsal mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

Fotovoltaická elektrárna Ševětín na Českobudějovicku funguje necelých pět let. S instalovaným výkonem 29,9 MW je třetí největší solární elektrárnou v Česku, ročně vyrobí elektřinu pro asi 8000 domácností. V současnosti patří polostátní společnosti ČEZ.

Zásah se údajně týká jihočeské solární elektrárny Ševětín (na leteckém snímku z 12. října 2012) | Foto: ČTK

Největší solární elektrárny v Česku | Foto: Český rozhlas

ČRo, mta, Martin Karlík, mka, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme