Děti v 54. mateřské škole více poslouchají. Vede je muž

15. květen 2016

54. mateřská škola v Plzni Doubravce má v pracovním kolektivu jeden triumf. Jednu ze tříd předškoláků vede učitel Patrik John. Práci s malými dětmi se věnuje přes dva roky.

Patrik John chtěl původně učit na střední škole, nyní je jedním z mála mužů, kteří působí v mateřince. Podle něj je to pro děti i rodiče přínosem. „Myslím si, že je to jiné, když děti vede muž a ne žena. Potvrzujou mi to kolegyně i rodiče. Děti víc poslouchají a tolik si netroufnou. Přece jenom trochu i doplňuju tu rodinu, protože doma většinou fungujou jenom ty maminy,“ říká Patrik John.

Přítomnost učitele, který od svých 13 let pomáhal vychovávat svého bratra, si pochvaluje i ředitelka mateřské školy Lenka Šlechtová. „Děti na něj slyší, protože je tam razantnější hlas, racionálnější vedení. Emoce jsou tam samozřejmě jako u žen, tam rozdíl není, ale je to vhodný doplněk k dámskému kolektivu,“ potvrzuje Šlechtová, podle které má muž větší dispozice k tomu, aby ho děti poslechly. Ředitelka ale oceňuje ještě jednu vlastnost. „On má autoritu i u rodičů. Projevuje se to tím, že se s ním radí, naslouchají mu a respektují jeho rozhodnutí,“ je spokojená s pedagogickým kolektivem v plzeňské 54. mateřské škole její ředitelka Lenka Šlechtová.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio