Dezinfekci nebo antibiotika nahradí nanočástice. Zlínští vědci vyvíjejí materiál odolný bakteriím

Vědci ve Zlíně začnou vyvíjet materiály schopné likvidovat patogenní bakterie. Nové technologie můžou v budoucnu nahradit některá antibiotika nebo dezinfekci. Univerzita Tomáše Bati díky tomu získala místo v mezinárodním výzkumném projektu zaměřeném na zdravotnictví. Právě v nemocnicích podle vědců bakterie častěji mutují a získávají odolnost vůči stávajícím lékům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD | Foto: Filip Jandourek

„Lidský organismus je náchylný k poškození od patogenních mikroorganismů. Často se tak děje u poskytovatelů zdravotní péče. V podstatě deset procent výdajů na zdravotnictví padne na následky léčby,“ říká Marián Lehocký z Fakulty technologická Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dezinfekci nebo antibiotika nahradí nanočástice. Zlínští vědci vyvíjejí materiál odolný bakteriím. Podrobnosti zjišťoval Roman Verner

„Chtěli bychom se zaměřit na úsporu, proto vyvíjíme tyto materiály, které by tomu měly zásadně napomoci,“ dodává.

Zlínští vědci začínají vyvíjet takzvaný nanokompozitní materiál na uhlíkové bázi.

„Je to něco velmi malého, neviditelného a může to spojitě procházet biologickým prostředím. Tedy jakoukoli buňkou, i patogenní. Problémem je, aby tyto materiály byly velmi nebezpečné pro patogeny, ale zároveň pro zdravou tkáň byly netečné,“ přibližuje Lehocký.

Bakterie si také podle něj rády zvyknou na nějaké nepříznivé okolní prostředí. Tyto částice ale budou tak malé, že by si na ně mohly zvykat jen velmi obtížně.

Olomoučtí vědci umí s nanočásticemi stříbra odhalit padělky potravin i textilu

Číst článek

„Některé nanočástice už známe a ovládáme jejich syntézu, u některých je to ale velká neznámá. A naším úkolem je něco takového vymyslet, a aby to i fungovalo, což mnohdy není jednoduché,“ podotýká.

„Máme za sebou už řadu produktů, zejména na bázi jednorázových prostředků, které se používají v nemocnici, ale tento projekt by měl všechno posunout výrazně dále,“ uzavírá Marián Lehocký z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme