Digitalizace rádia je nezvratná, Německo se blíží k plnému pokrytí DAB signálem

20. říjen 2016

Studie GfK Retail und Technology Report ukazuje, že od roku 2011, kdy bylo digitální rádio DAB+ spuštěno, se obliba technologie trvale a nepřerušovaně zvyšuje.

Za nezvratnou označil digitalizaci rozhlasového vysílání telekomunikační operátor Media Broadcast. Firma to oznámila při příležitosti blížících se Mediálních dnů v Mnichově, které se konají od 25. do 27. října. Digitální vysílání DAB+ se stává novým standardem pro příjem rádia. Nabízí kvalitnější příjem, vyšší zvukovou kvalitu, exkluzivní rozhlasové stanice a přidanou hodnotu formou doplňkových služeb. Digitální rádio přijímá v současné době necelých 14 % německých domácností.

Studie GfK Retail und Technology Report ukazuje, že od roku 2011, kdy bylo digitální rádio DAB+ spuštěno, se obliba technologie trvale a nepřerušovaně zvyšuje. Za úspěchem DAB stojí podle Media Broadcast mimo jiné i hustá síť vysílačů. Jak již web Digitální rádio své čtenáře několikrát upozornil, jejich počet celoplošného multiplexu na kanálu 5C vzroste do konce letošního roku na 110 a pokrytí in-house, tedy uvnitř budov, dosáhne 82 % a mobilní příjem hodnoty 95 % území. Silnice budou pokryty z 97 %. Kromě poslechu stanic mají majitelé přijímačů k dispozici i doplňkový servis – zpravodajství Journaline nebo obrazové informace v podobě slideshow (nutností je barevný displej).

autor: lukpo
Spustit audio