Digitální rozhlasové vysílání DAB+ na Ukrajině má konkrétnější obrysy

19. duben 2018

„Čím větší programová nabídka ve vzduchu bude k dispozici, tím lépe pro posluchače, protože pestrost je v éteru důležitá. Jsme odhodlání podporovat všechny, kteří mají zájem vysílat,“ uvedl předseda Národní rady Serhii Kostynskyi.

Koncem března letošního roku oznámila ukrajinská Národní rada seznam deseti rozhlasových stanic, které obsadí historicky první DAB+ síť, která bude fungovat v Kyjevě. Sedm stanic bude z řad privátních vysílatelů, tři pozice obsadí National Public TV and Radio Broadcasting Company of Ukraine. Celkem bude možné v DAB+ multiplexu šířit až čtrnáct rozhlasových stanic. Na čtyři volná místa se zatím další zájemci nepřihlásili.

„Analogová éra jednou skončí a je třeba držet krok s civilizovaným světem. Na našich posluchačích nám záleží a jsem přesvědčený o tom, že čím větší programová nabídka ve vzduchu bude k dispozici, tím lépe pro ně, protože pestrost je v éteru důležitá. Jsme odhodlání podporovat všechny, kteří mají zájem vysílat. Jsem přesvědčen, že tento experiment bude úspěšný,“ konstatoval Serhii Kostynskyi, předseda Národní rady. Výše zmíněné čtyři volné programové pozice plánuje regulátor obsadit na některém z dalších zasedání.

Přehled vysílatelů, kteří získali licenci pro DAB+ vysílání:

LLC TRC “IF Media-Groups”, City of Kyiv (“Radio Maria”);
LLC “Vozdvyzhenka Art House”, City of Kyiv (“Old Fashioned Radio”);
Charity Organization “Charitable Foundation” Maydayart”, City of Kyiv (“Zemlya”);
LLC “Consensus Media”, City of Kyiv (“Hype Radio”);
PJSC “Radio Company” Gala”, City of Kyiv (“Krayina FM”);
LLC “Kyiv Digital Radio”, City of Kyiv (“The First Digital”);
PJSC NPBU, City of Kyiv (“Ukrainian Radio”);
PJSC NPBU, City of Kyiv (“Radio “Promin”);
PJSC NPBU, City of Kyiv (“Radio “Culture”);
LLC “Television Company “Atlant-SV”, City of Kyiv (“Radio Meydan”).

autor: lukpo
Spustit audio