Díky elektrokolům se na Šumavu vrací cyklisté, kteří by si už do kopců netroufli

5. září 2017

Velký boom zažívají elektrokola na Šumavě. Díky nim se do kopců můžou vydávat nejen senioři. Svět elektromobility umožňuje aktivní trávení volného času i lidem, kterým pro jízdu v hornatém kraji schází dostatek fyzických sil.

V autokempu v Železné Rudě si čtyřčlenná rodina zamluvila celodenní výpůjčku elektrokol. Provozovatel Pavel Hrach své klienty nejprve seznamuje s tím, jak elektrokola fungují a jak se ovládají.

Ještě v kempu si jízdu na elektrokole zkouší šestnáctiletý Vojta, který sem s rodiči přijel ze Svaté Kateřiny u Blanska. „Ještě nikdy jsem na elektrokole nejel. Je to úžasné, hrozně rychle to zrychluje. Je to úplně jiné než normální kolo,“ komentuje.

Trasu výletu vybíral otec rodiny Petr Kaminský. „Chtěli bychom jet na jezero Laka a do Prášil a pak podle výkonu a času se buď vrátíme, nebo zkusíme něco dalšího. Elektropohon určitě využijeme, protože je to do kopce. Bude to naše premiéra, zkušenosti s elektrokoly zatím nemáme,“ říká.

Podle Pavla Hracha elektrokola oceňují lidé, kteří toho chtějí během výletu po Šumavě vidět co nejvíc. „Když se ptám zákazníků, z čeho mají největší zážitek, tak odpovídají, že za den mohli vidět hodně věcí najednou, což by na normálním kole neviděli,“ dodává.

S tím souhlasí i třiaosmdesátiletý Emil Kintzl z Kašperských hor. Ještě nedávno v okolních kopcích jezdil na klasickém bicyklu. Když mu lékař doporučil podobné aktivity omezit, pořídil si elektrokolo. „Dává mi to potěšení ke stáru, protože na normálním kole už bych dneska tady na Šumavě neuspěl. To bych spíš tlačil do těch kopců, než jel. Takhle ty kopce na elektrokole vyjedu snadno, nepotím se, mám radost z toho, že si výlet užívám. Jsem nesmírně šťastný, že tento vynález přišel do mého vyššího věku,“ popisuje.

Elektromobilita má nejen na Šumavě velký potenciál k dalšímu rozvoji. Lidí, kteří jezdí na elektrokolech, stále přibývá. „Registrujeme, že každým rokem zájem narůstá. Už to není jen pro starší, ale elektrokola si půjčují lidé už od dvaceti let,“ říká ředitel projektu e-Šumava Pavel Čulík.

Tato slova potvrzuje i Emil Kintzl, který ve svých 83 letech zatím letos na elektrokole najel dva a půl tisíc kilometrů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio