Dinosaurus s velkým nosem

17. červenec 2013

Paleontologové popsali nový, velmi bizarní druh rohatého dinosaura. Jeho jméno se dá přeložit jako „rohatá tvář s velkým nosem“.

Fosilie dinosaura Nasutoceratops titusi pocházejí z Utahu. Mezi nimi je i jedna téměř kompletní lebka, z níž je patrné, že Nasutoceratops se od triceratopse a jiných rohatých dinosaurů (ceratopsů) nápadně lišil: Měl extrémně dlouhé rohy a zvětšený nos. Nasutoceratops byl dlouhý asi pět metrů a vážil přibližně 2,5 tuny. Žil na konci křídy před 75 miliony lety v bažinatém prostředí Laramidie – ostrovního kontinentu, který vznikl poté, co střed Severní Ameriky zalilo vnitrozemní moře a rozdělilo ji na dvě poloviny.

Objev nasutoceratopse podporuje teorii, podle níž v severní a jižní části Laramidie žily odlišné, ale vzájemně si podobné druhy velkých dinosaurů. Jak a proč k takové speciaci došlo, je zatím záhadou. Severní a jižní populace mohly rozdělit například hory nebo široké vodní toky. Je však nepravděpodobné, že by existovaly dost dlouho na to, aby mohly vzniknout nové druhy dinosaurů.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio