Diskuse na internetu: Pro čtenáře platí stejná pravidla jako pro novináře, říká publicista

15. říjen 2015

Debatu o internetových diskusích pod články a zodpovědnosti za ně rozpoutal verdikt Vrchního soudu – podle některých názorů přelomový.

Vydavatel serveru Parlamentní listy, společnost OUR Media, má zaplatit 150 tisíc korun Jaroslavu Suchému za to, že neodstranil rasistickou diskusi vedenou proti jeho osobě pod třemi články.

Server se brání tím, že zrušení nebo silné omezení diskuse je útok na svobodu slova a že se snaží být maximálně liberální k názorům uživatelů a necenzurovat je.

Novinář a vysokoškolský pedagog Petr Žantovský hodnotí rozsudek jako nebezpečný a může vést k omezení svobody slova na internetu:

„Je třeba si uvědomit, že na rozdíl od jiných médií jsou digitální nebo internetová média od toho interaktivní, aby se v nich interaktivně diskutovalo. Je to specifické paradigma, je to úplně něco nového, jiného a je třeba se na to dívat i jinak než na ostatní média. Diskuse pod články nejsou žurnalistický útvar, nepatří k článku, je to vyjádření čtenáře a tudíž posuzovat odpovědnost vydavatele za to, co si myslí čtenáři, mně přijde poněkud absurdní.“

Mainstreamová média diskuse už kontrolují a korigují, pokud se v nich objeví lež nebo rasistické urážky. Takové příspěvky pak vymažou, tvrdí novinář a publicista serveru Mediahub Leoš Kyša: „Může to mít vliv na okrajová média, která to dosud nedělala.“

Petr Žantovský nezpochybňuje zákonnou odpovědnost vydavatele za obsah, ale, „zpochybňuji to, že je možné redigovat nebo cenzurovat diskusi jako takovou.“

Internet je podle Kyši médium jako kterékoliv další. „Jestliže pro mě jako pro novináře platí nějaká pravidla, tak by měla pravidla platit i pro čtenáře. On vstupuje do veřejného prostoru stejně jako já, má stejný hlas a často ten jeho hlas, protože je to hlas veřejnosti, má mnohem větší vliv než můj jako autora, publicisty,“ myslí si publicista Mediahubu, který provozuje slovenská odnož vydavatelství MAFRA vlastněné Agrofertem.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio