Disney chce utratit bilion za média z Murdochova impéria. Zaútočí na giganty

15. prosinec 2017

Americký zábavní gigant Walt Disney podle všeho koupí za 52,4 miliardy dolarů, což je v přepočtu více než bilion korun, od mediálního magnáta Ruperta Murdocha většinu aktivit společnosti 21st Century Fox. Odsouhlasí-li obchod akcionáři obou společností a bude-li dohoda potvrzena americkými regulačními úřady, stane se Disney největší mediální společností na světě a globální mediální prostředí se zásadně promění.

Důvodů, proč obě společnosti k obchodu přikročily, je hned několik. Jedním z nich je i snaha Disney propagovat své aktivity. „Když máte zábavní a vědecké parky, jako Disney, potřebujete je dobře propagovat, monetizovat jejich obsah. K tomu potřebujete mediální sítě,“ říká ředitel společnosti Empresa Media Daniel Köppl.

Kromě toho chce Disney lépe čelit konkurenci firem, které vysílají filmy na internetu. „Disney přesně ví, co chce,“ komentuje transakci novinář a moderátor britské BBC Andrew Neil. „Disney chce jít do přímého souboje s takovými společnostmi jako je Netflix, Apple a Google, které jsou sto investovat tolik peněz, že ani například osmdesátimiliardová společnost jako je Fox, si nemůže být jistá svou pozicí,“ uvádí dále Neil.

Čtěte také

Transakcí by Disney získal filmová a televizní studia, kabelové stanice a zahraniční televizní stanice jako je například Star TV India, která provozuje desítky sportovních a zábavních kanálů. Připadla by mu také práva na filmy Avatar nebo seriály X Men či Simpsonovi.

Rupert Murdoch si ponechá zpravodajské sítě, které jsou podle agentury AP z transakce vyděleny a získá velký kapitál, který může investovat. Hovoří se i tom, že magnátův syn James Murdoch, o němž se původně předpokládalo, že otcovo impérium převezme, by měl v budoucnu získat místo ve vedení společnosti Walt Disney.

Koncem minulého měsíce ale americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu, kterou zablokovalo spojení telekomunikační společnosti AT&T s mediální firmou Time Warner z obavy, že by akvizice omezila hospodářskou soutěž a poškodila spotřebitele. Verdikt amerických regulačních úřadů v případě obchodu mezi Disney a 21st Century Fox je velmi očekáván nejen zúčastněnými stranami.

autor: Radiožurnál | zdroj: ČTK
Spustit audio