Divočáky, daňky i muflony můžete vidět v lesních oborách u Hradce Králové. A přibudou i jeleni

9. září 2016

Vezmeme vás do lesů nedaleko Hradce Králové. Vznikají tam totiž stále nové a nové obory. Hradecké městské lesy rozšiřují počet obor se zvěří. Ještě před rokem přitom měly jenom jednu, kde chovají divočáky - nyní dokončují třetí a plánují výstavbu čtvrté.

Návštěvníci městských lesů si tak mohou prohlédnout vedle divočáků i daňky a muflony. Zanedlouho k nic navíc přibudou i jeleni.

S Lukášem Hýskem z Městských lesů Hradec Králové přicházíme k chystané oboře. Jak bude velká a proč je umístěna právě v těchto místech?

Čtěte také

„Obora je situovaná poblíž dvou stávajících obor, kde máme divočáky a daňky. Stojíme právě u pozorovatelen, kde se už jen dodělají schody a obora je celkem hotová. Zbývá už jen pár dodělávek a jsme připraveni přijmout první kusy," říká Lukáš Hýsek.

Vstupujeme do obory a stojíme v místech, kde se už brzy bude prohánět jelen. Je pro něj důležité, jaké druhy stromů v oboře jsou?

Setkání s jelenem je i v oboře zážitek

Důležitá je voda, musí tam být i loučka pro tu zvěř a musí tam být plodonosné dřeviny.Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové, k podmínkám vzniku obory

„Když projdeme celou oboru, tak jsou tady stoleté duby, které plodí. Máme tady i oplocenu část mlaziny, aby se ta zvěř měla kde schovat v případě nějakého deště nebo sněžení. Aby také měly kde laně klást kolouchy. Každá obora je zakládána, aby v ní byly duby, buky, jírovce, aby prostě ta zvěř měla přirozenou potravu," dodává Lukáš Hýsek.

Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové, doplňuje, ve kterých částech příměstských lesů budou všechny obory situované: „Nemůže to být příliš daleko. Ale musí to splňovat víc podmínek. Důležitá je voda, musí tam být i loučka pro tu zvěř a musí tam být plodonosné dřeviny. Takže jsme vybírali místa v lese a našli jsme nejvhodnější v okolí přítoku rybníku Výskyt, mezi Olšinou, Novým rybníčkem a Výskytem."

Prvního jelena by do nové obory měli lesníci přivézt zhruba v polovině září.

autor: zen
Spustit audio