Dlužníkům z řad podnikatelů soudy stále častěji povolují oddlužení

Soudy čím dál častěji povolují bankrotujícím podnikatelům takzvané oddlužení, což je obdoba osobního bankrotu. Vyplývá to z analýzy společnosti Czech Credit Bureau. Za posledních pět let došlo k téměř 24 tisícům bankrotů fyzických osob podnikatelů. Oddlužení mohlo využít přes 80 procent z nich. Podíl se postupně zvyšuje, loni to bylo téměř 90 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Oddlužení fyzické osoby podnikatele má stejné parametry jako osobní bankrot. O jeho povolení rozhoduje příslušný soud a bankrotář musí během pěti let splatit alespoň 30 procent objemu svého dluhu. Zbytek, na který nebude mít, nebude muset platit.

Soudy se čím dál více přiklánějí k oddlužení ve snaze zajistit věřitelům alespoň nějakou částku. Tento způsob je pro ně totiž výhodnější. Často soud zamítne bankrot kvůli nedostatku majetku dlužníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dlužníkům z řad podnikatelů soudy stále častěji povolují oddlužení, což je obdoba osobního bankrotu

„V tomto případě by věřitelé nedostali ani korunu a neproběhlo by vlastně ani to jednání. Pokud dlužník nemá žádný majetek teď, je možné, že v období pěti let peníze získá, a to buď výdělečnou, nebo nějakou jinou činností,“ popisuje Věra Kameníčková ze společnosti Czech Credit Bureau.

Další důvodem je to, že soudy mohly dříve přistoupit k oddlužení jen v případě, že neplacené závazky dlužníka nevznikly z podnikání. To se v roce 2013 změnilo.

Mezi nejčastější důvody, proč nejsou podnikatelé schopni splácet, patří to, že jim nevyjde podnikatelský záměr nebo si vyberou nespolehlivého obchodního partnera.

„Který buď neplní dodávky, anebo neplatí za dodávky. Může dojít také k přecenění záměru. U ostatních dluhů se člověk zkrátka dostane do obtížné situace jako fyzická osoba nepodnikatel, to znamená účely rozvodu nebo úrazu nebo nemoci. Zkrátka jeho možnost splácet dluh se výrazně omezí, až se limitně blíží nule,“ doplňuje Kameníčková.

Loni povolily soudy oddlužení u více než 7000 podnikatelů. Nejvíce to bylo u Krajského soudu v Ostravě, nejméně v Praze.

„I když počet podnikatelů, kteří padají do oddlužení, v současné době roste, neznamená to, že by v současné době eskalovaly problémy s dluhy. Právě naopak. Současná ekonomická situace přeje podnikatelům, ekonomice se v současnosti daří velmi dobře a to znamená, že jsou i jejich dluhy pravidelně spláceny,“ upozorňuje analytik Home Credit Michal Kozub.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme