Dnes je Světový den boje proti AIDS

1. prosinec 2016

Plzeň se připojuje ke Světovému dni boje proti AIDS. Například Krajská hygienická stanice nabízí rozšířené ordinační hodiny pro testování na HIV infekci. Na bezplatné testy je možné přijít do Skrétovy ulice dnes ještě od jedné do půl čtvrté odpoledne. Infekční klinika fakultní nemocnice na Borech zve dnes odpoledne na den otevřených dveří, při kterém odborníci odpovídají na veškeré otázky týkající se viru HIV a nemoci AIDS. Zájemci se mohou na klinice také bezplatně na tento virus otestovat.

V Česku se dál zrychluje nárůst počtu HIV pozitivních. Vyplývá to ze statistik. Zatímco v 90. letech testy odhalily desítky HIV pozitivních ročně, aktuálně jsou to stovky nových případů. Celkem už mělo pozitivní HIV test skoro 2900 lidí. Letos může podle odhadů počet nově diagnostikovaných v Česku poprvé v historii přesáhnout tři stovky.

„V Plzeňském kraji máme oficiálně podchyceno 110 HIV pozitivních. Bohužel zde platí, že skutečný počet infikovaných osob je vyšší. Důvod proč o nich nevíme, souvisí s tím, že sami někteří nakažení, nepovažují svůj způsob života za rizikový a na odběr vůbec nejdou. Tím pádem u nich virus nebyl laboratorně potvrzen,“ uvedl plzeňský epidemiolog Petr Pazdiora.

Infekce HIV se může přenášet nejen krví, ale i nechráněným pohlavním stykem

Nejčastější cestou nákazy je nechráněný pohlavní styk. Zvláště rizikový je sex s nahodilým partnerem. Dalším velkým nebezpečím je půjčování jehel a stříkaček při aplikaci návykové látky pro drogově závislé. Lidé, kteří byli nakaženi virem HIV, jenž způsobuje AIDS, zůstávají zpravidla velmi dlouho bez zdravotních potíží a často o své infekci vůbec nevědí. Přesto ji mohou přenášet dál. Nákaza virem HIV se dá odhalit jediným způsobem a tím je laboratorní test z krve. I ten ji však rozpozná až po uplynutí určité doby, zpravidla do 3 měsíců.

Petr Pazdiora říká, že se lidi o toto téma začnou zajímat jednou do roka a potom se víceméně o nákaze téměř nemluví. To je podle něj chyba, protože tento problém pálí společnost 365 dnů v roce a ne jen v období vyhlášení testovacího týdne nebo v den mezinárodního boje proti AIDS. O této problematice by se mělo mluvit opakovaně, z různých pohledů a hlavně celoročně.

Testy na HIV provádí běžně i Krajská hygienická stanice v Plzni ve Skrétově ulici nebo můžete navštívit AIDS centrum Infekční kliniky FN v Plzni.

Plzeňskému kraji patří podle počtu HIV pozitivních šesté místo mezi kraji. Nejvíce infikovaných je v Praze, dále ve Středočeském nebo Jihomoravském kraji. Mezi nakaženými převažují muži.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio