Dnes je ve Velké synagoze v Plzni k vidění komentovaná prohlídka výstavy slavné kolekce snímků zapůjčené americkým kongresem

25. září 2016

Komentovanou prohlídku výstavy fotografií zapůjčených americkým kongresem má dnes na programu Velká synagoga v Plzni. Ve výběru je 250 snímků ze slavného a ojedinělého amerického projektu, kterého se účastnily desítky fotografů. Výsledná kolekce čítá kolem 270 tisíc snímků.


Farm Security Administration, (FSA, Hospodářská bezpečnostní správa) je společnost, která byla založena v roce 1935 v USA v rámci nových opatření a reforem. Hlavním úkolem bylo pomáhat obyvatelům, které postihla chudoba v době krize. FSA podporovalo skupování okrajových pozemků, práci na polích s moderními stroji a kolektivizaci. Společnost FSA zahájila v roce 1935 fotografickou kampaň. Do ní se zapojila řada fotografů. A tak začal výjimečný dokument o obrazu Ameriky v době hospodářské krize, zejména v jižních státech. Důraz se kladl na realistické zachycení života, bez příkras zachytit věci takové, jaké jsou. Kolikrát šokující fotografie dnes poskytují nenahraditelnou výpověď té doby.

Ve Velké synagoze v Plzni se během v hlavní sezóny roku 2016 poprvé ve střední Evropě vystavuje rozsáhlý výběr fotografií legendárního dokumentárního souboru Farm Security Administration. Projekt byl založen v r. 1935 vládou USA na podporu zemědělství v době hospodářské krize. Několik desítek fotografů, po dobu osmi let, dokumentovalo obraz amerického venkova. Celkem bylo pořízeno víc než 270 tisíc fotografií. Většina negativů je součástí dnešního archivního fondu Knihovny kongresu ve Washingtonu.

Kurátor výstavy Radovan Kodera vybral, pro výstavu v plzeňské Velké synagoze, 250 snímků. Výběr zachycuje život farmářů a lidí pohybujících se v daném prostředí, se všemi jeho reálnými aspekty. Úroveň fotografií je vysoká a to nejen díky kvalitě pořízených snímků, ale hlavně pro svoji autentičnost a neuvěřitelně emotivní výpověď tehdejšího života. Pro tuto výstavu byly fotografie nově kvalitně vytištěny přímo ze skenů negativů z archivu Kongresové knihovny.

Všechny fotografie jsou opatřeny původními autorskými popiskami, doprovodnými texty a medailonky autorů.

Tato akce se koná ve spolupráci Židovské obce Plzeň, knihovny kongresu ve Washingtonu, Amerického centra v Praze a Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.

Komentovaná prohlídka výstavy „Farm Security Administration" začíná ve Velké synagoze v Plzni dnes v 11 hodin dopoledne a je součástí „Víkendu otevřených ateliérů". Výstava potrvá do 31. října.

Kočující matka (Migrant mother, kolorizováno)
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio