Do 20 let prý přibyde dyslektiků a dysgrafiků. Proč? Příliš čteme z mobilů a tabletů

11. září 2014

Nějaké čtecí zařízení, čtečku, tablet nebo chytrý telefon má podle nejnovějšího šetření 38 procent české populace. Podle odborníků je i přes rostoucí oblibu takových přístrojů lidský mozek stále zvyklý na čtení z papíru.

Odpověď na otázku, jaký je rozdíl v práci mozku při čtení z papíru a z monitoru, je podle doktora Martina Bojara složitá.

„Přibývá dokladů o tom, že čtení elektronického textu může vést k tomu, že jsou aktivovány jiné oblasti v temenním, týlním a čelním laloku, které u nás odpovídají za schopnost zpracovat písmo, porozumět mu, a hlavně tu informaci, ale také emoční doprovod té informace uložit s trvalejší hodnotou.“

Jak tvrdí, problém s elektronickými přístroji není v tom, že by ničily neurony:

„Problém je v tom, že lehká dostupnost textu, který velmi často mívá podobu klipových velmi povrchní informací, svádí k tomu, že stále více z nás má za to, že není podstatné se v tištěném textu vyznat, že stačí vědět, kde nějakou informaci najít. S tou informací se pracuje velmi povrchně,“ říká Martin Bojar.

Nevylučuje, že používání počítačů, tabletů a smartphonů může přispívat například k dyslexii.

„Povrchnost pracování s textem, zkratkovitost, domýšlení textu, toho, že blikající písmena a texty velmi rychle mizí a není už motorická koordinace, že člověk list obrátí a vrátí se, může vést k tomu, že se ukáže, že za patnáct dvacet let nám přibyde lehkých dyslektiků, případně i dysgrafiků. Jsou to hypotézy, které zatím nejsou podloženy,“ dodává lékař neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio