Do benefiční výstavy pro rodinu malířů Müllerových se zapojilo přes padesát umělců

12. únor 2015

Benefiční výstava v českobudějovické galerii Hrozen pomůže rodině výtvarníků. Malíři Jiří a Igor Müllerovi z Kamenného Újezdu byli významnými jihočeskými umělci. Ke konci loňského roku oba zemřeli.

Jejich díla jsou zastoupena v Alšově jihočeské galerii i v soukromých sbírkách po republice a zahraničí.

Na benefiční výstavě „Kolegové z kolegiality“ je na 80 uměleckých děl. Svými obrazy přispěla například Renata Štolbová, Francois Oberfalcer, Josef Velčovský nebo Josef Bruckmüller. Všechny peníze za prodaná umělecká díla galerie předá rodině Müllerových.


Akademický malíř Jiří Müller (1934–2014) se zabýval volnou a užitou grafikou, kresbou a malbou. Absolvoval VŠUP v Praze v ateliéru Karla Svolinského, obor knižní ilustrace a grafika. V letech 1963 až 1992 působil jako výtvarný redaktor českobudějovického Jihočeského nakladatelství. Graficky upravil řadu knih, plakátů a katalogů. Od roku 1964 uspořádal řadu samostatných výstav a účastnil se desítek výstav společných doma i v zahraničí, například v Paříži, Pasově, Dublinu nebo Västeras.


Malíř Igor Müller (1967–2014) se po studiích na Střední umělecko-průmyslové škole v Uherském Hradišti věnoval převážně malbě a kresbě. Od roku 1985 také samostatně vystavoval a účastnil se řady výstav společných. Za svoji tvorbu získal několik ocenění, například Cenu Junge Kunst Passau (2002), cenu Unie výtvarných umělců na 7. ročníku Intersalonu v Českých Budějovicích (2003) a Cenu statutárního města České Budějovice na 11. ročníku Intersalonu (v roce 2007).

„Velmi oceňuji, jak velká vlna solidarity a ochoty pomoci se po zveřejnění záměru uspořádat takto koncipovanou výstavu zvedla,“ říká majitel pořádající Galerie Hrozen grafik Václav Johanus. „Přijali jsme práce od 56 autorů. Z tak velké sounáležitosti máme pochopitelně radost. Do benefiční akce se zapojili výtvarníci nejenom z jihočeského regionu, ale z celé republiky a také ze Slovenska. Všem patří velký dík.“

Jiří Müller byl podle kolegů člověkem velmi skromným, upřímným a slušným. „Byla radost s ním pracovat i jen tak povídat. Myslím, že tyhle vlastnosti po něm měl i syn Igor, který u svého otce získával první výtvarné zkušenosti. I když se jejich umělecké cesty později rozdělily, protože Igor se zaměřoval především na malbu, tak něco zůstalo stejné. Také Igora charakterizoval poctivý přístup k uměleckému hledání a tvorbě, skromnost a slušnost. O to je smutnější, že se jeho cesta uzavřela dřív, než stačil zúročit všechny své schopnosti, zkušenosti a nápady,“ uzavřel Václav Johanus.

Výstava je v Galerii Hrozen do konce února. Vernisáž se koná ve čtvrtek 12. února od 17 hodin.

Z tvorby Igora Müllera
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio