Do Česka opět dorazí silné bouře s přívalovým deštěm, hrozí rozvodnění menších toků

Do České republiky dorazí i dnes odpoledne silné bouře s přívalovým deštěm, nárazovým větrem a ojediněle i kroupami. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro celou zemi od 14 hodin. Bouřky budou postupovat od jihozápadu směrem na východ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silné bouřky zasáhnou západ Čech.

Silné bouřky zasáhnou západ Čech. | Foto: Michaela Vydrová

V krajích Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Ústeckém a v Praze hrozí bouře do dnešní půlnoci, ve zbytku země až do pondělního rána.

Meteorologové očekávají přívalový déšť s úhrny až 40 milimetrů za hodinu a nárazový vítr o rychlosti zhruba 70 km/h.

V Jílovicích na Hradecku museli evakuovat 450 malých hasičů, voda jim z tábora vše odnesla

Číst článek

Hrozí rozvodnění některých menších toků a zaplnění jindy suchých koryt. Voda také může zatopit níže položená místa, podjezdy a sklepy. Nárazový vítr může lámat a vyvracet stromy nebo poničit některé lehké stavby, například altány a stany.

V sobotu silné bouřky s přívalovým deštěm zasáhly zejména jih země a východní Čechy. Hasiči zaznamenali desítky výjezdů, odčerpávali hlavně vodu ze sklepů a odstraňovali popadané větve z vozovek.

Po zásahu bleskem museli lékaři na západě Německa ošetřit 33 lidí, ve Francii 11

Číst článek

V pondělí se očekává oblačno až zataženo, na východě zpočátku i polojasno. Místy přeháňky nebo občasný déšť. Ve východní polovině území místy, jinde jen ojediněle bouřky. V bouřkách se ojediněle vyskytnou srážkové úhrny kolem 30 mm, kroupy a nárazy větru kolem 72 km/h).

Nejvyšší teploty 22 až 26 °C, na západě kolem 20 °C, na severovýchodě území až 28 °C, v 1000 m na horách kolem 17 °C, v Beskydech až 20 °C.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme