Do Česka se vrátili chovatelé, kteří pomáhali s odklízením škod v gruzínské zoo

Sedmičlenný tým českých zoologů se vrátil z Tbilisi. Svým gruzínským kolegům pomáhal odstraňovat škody po povodni. Zhruba třetina gruzínské zoo je zcela zničená, víc než polovina z asi 600 zvířat zahynula.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tbibliská zoo po povodni

Tbibliská zoo po povodni | Zdroj: Reuters

Čeští chovatelé využili své zkušenosti z povodní, které v roce 2002 a 2013 postihly pražskou zoo. Při pohledu na vodou poničený areál se jim prý vybavily staré vzpomínky.

„Pocit vlhka, bahna, do toho tam postupem času byla cítit rozkládající se zvířata. To byl asi nejsilnější zážitek při příchodu,“ popsal jeden z členů týmu Vít Lukáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdevastovaný areál a mrtvá zvířata. Tak dopadla zoo v Tbilisi po nedávné povodni. Pomoc nabídl tým českých zoologů. Natáčela Eva Rajlichová

Zoo v gruzínském hlavním městě Tbilisi přišla o značnou část zvířat. Čeští odborníci vyprostili z trosek kolem stovky těl.

Pohled na mrtvá zvířata byl smutný i pro vedoucího chovatele slonů ze zoo v Ústí nad Labem Jana Javůrka, který v Tbilisi také pomáhal.

„Kdybych měl z bláta tahat mrtvého slona, tak nevím, jestli bych to úplně dal. Přibližně 400kilový medvědí samec bylo maximum. U slona citově nevím, jestli bych nemusel odejít,“ poznamenal Javůrek.

Asi nejsmutnějším hrdinou celé katastrofy je bílý tygr. Ze zatopené klece se dostal skoro zázrakem. V centru města pak zabil jednoho člověka a dalšího vážně zranil. Policisté ho nakonec museli zastřelit.

„S kolegy z Tbilisi jsme zjistili, že někde nahoře se pravděpodobně vpáčila kláda nebo strom. Opravdu to byla malá škvíra, kudy se ten tygr v panice z klece plné vody dokázal protáhnout. Možná ho ten tlak vody i vyrazil ven, těžko říct,“ vysvětlil Javůrek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Česka se vrátili chovatelé, kteří pomáhali s odklízením škod v gruzínské zoo. O situaci v Tbilisi mluvil vedoucí týmu Petr Velenský

Naším jediným úkolem bylo pomoci, dodal šéf dobrovolníků Petr Velenský.

„Věděli jsme po našich povodních, že může jít o pomoc fyzickou, o odbahňování a že bude důležité vyjádřit také morální podporu. To všechno jsme našim tbiliským kolegům nabídli,“ vyjmenoval Velenský.

Gruzínci podle Velenského vnímali pomoc chovatelů jako vyjádření podpory ze strany celého Česka:

„Zastavovali nás lidé na ulicích, vybíhali z obchodů, z hotelů. Třásli nám rukama a říkali, jak je to fajn. Gruzínci to brali jako podporu Čechů v těžké situaci a hodně to pro ně znamenalo.“

Zoo v Tbilisi by se mohla přestěhovat

Pražská zoo chce svým kolegům koupit nové auto. Podle ředitele Miroslava Bobka se už povedlo sehnat sto tisíc korun. Unie českých a slovenských zoologických zahrad také uspořádá veřejnou sbírku.

Tbiliská zoo leží v údolí říčky Very. Místy až desetimetrová vlna vody se jejím areálem prohnala tak rychle, že na evakuaci zvířat nebyl čas. V nejponičenější spodní části zoo byla i ubytovna pro ošetřovatele, tři z nich se před velkou vodou také nezachránili.

Neštěstí, které zoologickou zahradu postihlo, by ale mohlo být přeci jen k něčemu dobré. Mohla by se totiž konečně přestěhovat.

„Zoo nebyla na ideálním místě. Už před povodněmi se ozývaly hlasy po jejím přemístění. Tbiliská zoo má dokonce k dispozici krásný pozemek za městem na dobré poloze. Zoo byla nejen ohrožována říčkou Verou, ale byla i těsně vedle dálnice,“ dodal Velenský.

Eva Rajlichová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme