Do českých servisů začínají jezdit první majitelé vozů koncernu Volkswagen

Do českých servisů míří první majitelé vozů koncernu Volkswagen, kterých se dotkla aféra s falšováním emisí. Technici budou v první vlně aktualizovat software řídící jednotky u vozů Volkswagen Amarok, Volkswagen Golf, taky u Audi A4, A5 a Q5. Svolávací dopis poslalo ministerstva dopravy i provozovatelům vozidel Seat Exeo s motory 2,0 TDI.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Foto: zdroj: Flickr.com, Toby Jagmohan

Jakmile přijede majitel vozidla do servisu, mechanici auto připojí na nabíječku, která musí mít dostatečný výkon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak úprava softwaru vozů koncernu Volkswagen vypadá v praxi, zjišťovala v jednom z autorizovaných servisů Lenka Rezková

„Poté dojde k propojení s diagnostickou jednotkou. A dojde k vyhledání aktuální verze softwaru k danému vozidlu a následnému nahrání,“ vysvětluje vedoucí servisních služeb Porsche Praha Smíchov František Mikuda.

Po nahrání aktualizovaného softwaru, které trvá zhruba 30 až 40 minut, se podle Mikudy nemění ani spotřeba vozu a zůstává i stanovený výkon. „A ještě tam byl parametr emisní normy, který je samozřejmě na hladině, kterou si výrobce stanovil,“ dodává.

Pozvánku do servisu dostala zhruba tisícovka majitelů dotčených aut. Dopisy už by podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda měli mít všichni ve schránkách.

„Naše organizace Centrum služeb oslovila všechny majitele dotčených vozidel v této první vlně. Všechny dopisy byly rozeslány minulý týden,“ potvrzuje Neřold.

Aktualizace softwaru je bezplatná, zájemci se ale musejí předem objednat do autorizovaného servisu. S sebou si mají vzít svolávací dopis a servisní plán.

Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme