Do čtyř let chtějí policisté na Ústecku postavit nové výcvikové centrum. I s cvičnou ulicí

25. červenec 2016

Policie má v plánu postavit na Ústecku nové výcvikové centrum. Hotové by mělo být do čtyř let a se stavbou pomohou také peníze z evropských fondů. Počítá se totiž s tím, že nové středisko vyjde celkem na zhruba 50 milionů korun.

Podle plánů policistů by mělo mít výcvikové středisko i jednu raritu. Má tam totiž vyrůst také improvizovaná ulice, včetně domů nebo například zastávky a restaurace. Ve cvičné ulici by si policisté zkoušeli zásahy v městském prostředí. Tomu se má přizpůsobit i vybavení výcvikové ulice.

„Počítáme s tím, že tam budou mobilní buňky, které budou simulovat některé provozy ‒ například poštu, restauraci... Měla by tam být autobusová zastávka, část vlakového nádraží, nějaký ten vagon, také by tam měla být křižovatka, kruháč…“ vypočítává Milan Babičík z ústecké krajské policie.

Zatím jde pouze o plán, se samotnou stavbou by se mohlo začít v roce 2018 a hotovo by pak bylo zhruba v roce 2020.

S financováním pomůže EU

S financováním nového cvičiště by měla policii pomoci Evropská unie. Už během posledního programovacího období, tedy od roku 2007 do roku 2013, získala policie v Ústeckém kraji z unijních dotací zhruba čtvrt miliardy korun. To je nejvíc ze všech krajských policejních ředitelství v republice. A proto se spoléhá na to, že uspěje i teď.

Peníze z dotací šly zatím například na nové operační středisko, lepší vysílačky pro policisty nebo na speciální vozy. Jedním z nich je mobilní monitorovací centrum. Jde v podstatě o dodávku vybavenou několika kamerami a satelitem.

Policie mobilní monitorovací centrum využívá například při demonstracích. Už když ho policisté pořizovali, tak bylo jediné v republice. Teď do jeho vylepšení investovali téměř 5 milionů korun a opět tak mají nejmodernější zařízení v Česku.

Připomeňme ještě, že ústečtí policisté pomáhali s tímto vozem například při řešení problémů ve skladu munice ve Vrběticích na Zlínsku. Z evropských peněz pak policisté platili například také společná česko-saská školení policistů a vytvoření společných česko-německých týmů.

autor: bach
Spustit audio